Dnevni list Danas | Sandžak | Grad potpuno opusteo

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Nešto obilnija kiša u junu nije značajno uticala na kvalitet maline koja svakodnevno stiže do prijepoljskih hladnjača. Da li će ovogodišnji prinos biti veći od ukupnog kapaciteta kojim raspolažu, a on je oko 2.700 tona, teško je reći, no sudeći po do sada otkupljenim količinama biće „tesno“ za sve gajbice koje se do kraja berbe očekuju od proizvođača. Hladnjača preduzeća Zenit, kapaciteta 300 tona, do sada je uskladištila oko 80 tona ovog voća. Tvrde da je maline tri puta više nego u istom periodu prošle godine i veruju da će do kraja berbe biti popunjen kapacitet kojim raspolažu.

U tri hladnjače preduzeća ES – komerc kapaciteta oko 1000 tona, do srede je uskladišteno 250 tona ovog voća. Dnevno se otkupi od 40 do 50 tona maline, rekli su nam u ovom preduzeću. Nova hladnjača Inex – Sokolice, kapaciteta 1.006 tona, nedavno otvorena u Brodarevu, do sada je otkupila nešto više od sto tona maline. „Malina je odličnog kvaliteta i ako se bude otkupljivala ovim intenzitetom, verujemo da će do kraja sezone biti popunjen kapacitet hladnjače kojim raspolažemo“, rekli su nam na otkupnom mestu Inex – Sokolice.

Teško je doći do preciznih podatka o broju zasađenih stabala maline na teritoriji opštine Prijepolje. Oni kojim raspolažemo govore da je pod zasadom prošle godine bilo više od 280 hektara, odnosno 3.205.586 stabala maline. Ozbiljniji proizvođači smatraju da je brojka prenaglašena i da je prošle godine pod zasadom bilo milion i dvesta hiljada sadnica, a da je od jeseni do proleća ove godine zasađeno milion novih stabala maline.

Do kraja berbe preostalo je još oko mesec dana, jer su malinjaci izvanredno rodili i u takozvanim „višim“ predelima gde se očekuje berba. Tada će se i znati pravi podaci, ali svakako u prijepoljskoj opštini vlada potpuna groznica kad je reč o malinama. Dugo umiranje privrede, nezaposlenost i siromašenje koje je doprinelo apatiji i osećanju bezizglednosti kao da je ovih vrelih julskih dana prevaziđeno i ustupilo je mesto novom entuzijazmu koji je pokrenut kroz projekat malinarstva na čemu je opštinska vlast stavila akcenat kad je reč o privrednom razvoju.

Nikada do sada gradske ulice nisu bile tako puste kao ovih dana. Nema uobičajene saobraćajne gužve, terase kafiće godinama prepune onih koji ispijaju podnevnu kafu, sada su gotovo potpuno prazne, a u prodavnice nema ko da uđe. Slika grada odaje potpuno nadrealan prizor, nema ni kupača na rekama. Svi su u malinjacima. Ili su brižni vlasnici malinjaka ili su angažovani na berbi ili se bave otkupom jer u hladnjače pristižu dnevno neočekivano velike količine koje svedoče o vanserijskom rodu ovog veoma traženog voća na tržištu razvijenih evropskih zemalja.





MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING