Do kraja godine plan za sprovođenje prava manjina

Do kraja godine plan za sprovođenje prava manjinaŠefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da akcioni plan za sprovođenje prava nacionalnih manjina, koji je deo akcionog plana za poglavlje 23, mora biti donet do kraja 2015. godine.

„Prvi nacrti treba da budu što pre gotovi, kako bismo imali dovoljno vremena da ih ispravljamo i dalje radimo na njima. Nudim svaku pomoć eksperata Evropske unije do kojih mi možemo da dođemo“, rekla je Miščević na sastanku radne grupe za izradu tog dokumenta u Palati Srbija.

Pomoćnik ministra pravde i predsedavajući radne grupe Čedomir Backović kazao je da se najvažniji predlozi za izradu plana odnose na oblasti obrzovanja, zapošljavanja, zdravstva, kulturnih prava i medija.

Prema njegovim rečima, glavna osobina akcionog plana biće sprovodljivost, a naslanjaće se na evropsku praksu i standarde.

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo je rekao da se akcioni plan zasniva na Okvirnoj konvenciji Saveta Evrope, Evropskoj povelji o regionalnim i manjinskim jezicima, stavovima i preporukama zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

„Bošnjačka manjina, koju ja predstavljam, još uvek ima problema sa afirmacijom svog identiteta u oblasti školstva. Ministarstvo prosvete onemogućava nastavu na maternjem jeziku u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš“, kazao je Džudžo, dodajući da to nije njegovo mišljenje već stav zaštitnika građana i poverenice za ravnopravnost.

On je istakao da BNV želi da bude partner državi, jer su zadovoljni pripadnici nacionalnih manjina „ključni faktor stabilnosti svake države, pa i Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.