Do licence za bosanski jezik za 10 minuta

LICENCE o poznavanju bosanskog jezika nastavnici u Novom Pazaru, Tutinu ili Sjenici dobijaju za deset minuta. Ministarstvo prosvete još pre mesec dana zatražilo je od Bošnjačkog nacionalnog veća, koje organizuje testiranja, da odgovori prema kojim kriterijumima organizuju polaganja i izdavanje sertifikata, koje potpisuje Esad Džudžević, predsednik BNV.

Upozorili su ih da procedura za sertifikovanje nastavnika nije usvojena na odgovarajući način. Tačnije, plan je trebalo da bude prosleđen Ministarstvu, a da u analizu budu uključena i druga prosvetna tela, poput Zavoda za unapređenje kvaliteta obrazovanja. Odgovor još nije stigao, a u BNV kažu da sve rade po zakonu.

Zakon zapravo kaže da kako bi neko predavao na maternjem jeziku, mora da završi srednje, više ili visoko obrazovanje na tom jeziku ili da položi test prema programu visokoškolske ustanove.

– Zakon je sasvim jasan i kaže da se testiranje vrši prema programu nadležne visokoškolske ustanove. U ovom slučaju to je Državni univerzitet u Novom Pazaru. Niko nas nije obavestio da postoje neki podzakonski akti koji postavljaju dodatne uslove – kaže za “Novosti” Elijas Rebronja, zadužen za obrazovanje u BNV.

– Test ima 12 pitanja i sastavljali su ga profesori Univerziteta u Novom Pazaru.

Autori testa su profesori Sead Šemsović, Fatima Muminović Pelesić i Redžep Škrijelj. Pitanja koja su postavljali đacima umnogome bi mogla da budu i pitanja o poznavanju srpskog jezika. Neki od zadataka bili su da tačno napišu redni broj, tj. godinu rođenja ili da ispravno upotrebe crtu, da se odluče između orjenta i orijenta…

Test je, kažu mnogi, isuviše lak i služi samo da ispuni formu. Polažu ga uglavnom Bošnjaci, i to u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru u velikom broju, dok su u Prijepolju odbili da odgovaraju na pitanja.

Prema Rebronjinim rečima, mnoge stvari kasne, a ne zavise od Bošnjaka. Sporni su udžbenici za prvi razred srednje škole, kao i dva pravilnika,a bez njih ne može da počne školska godina.

Pomoćnik ministra prosvete Muhedin Fijuljanin, ipak, obećava, da će do 1. septembra sve biti spremno.

– Neki udžbenici su još u fazi odobravanja, a uskoro će biti usvojeni i pravilnici – najavljuje Fijuljanin.

On kaže da će đaci prvog i petog razreda osnovne, kao i prvog razreda srednje škole u novoj školskoj godini moći da uče i na bosanskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.