Dobili kuće i fabriku

Izgradnja ovog pogona koji će poslovati u sastavu novopazarskog Javnog preduzeća Gradska čistoća realizovana je u okviru projekta „Unapređenje ljudske sigurnosti u zapadnoj Srbiji“ koji se nekoliko godina realizuje u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju…

Posao za 12 radnika

– Za početak smo zaposlili 12 radnika, već od iduće godine uposlićemo još 10, kasnije planiramo da dodatno proširujemo proizvodnju. Verujemo da će Centar biti samoodrživ i da će ostvarivati profit, kako našem preduzeću tako i zaposlenim Romima – kaže Hivzo Škrijelj, direktor JP Gradska čistoća.

– Nadam se da će Reciklažni centar u Blaževu dobro raditi i ostvarivati prihode za romske porodice koje ovde žive. To je i bio cilj ovog projekta i naše pomoći, želimo da pomognemo u inkluziji ranjivih grupa kakvi su Romi, pomagaćemo i ubuduće – kaže ambasador Japana Masafumi Kuroki.

– Centar će mnogo značiti za ekologiju i očuvanje životne sredine u Novom Pazaru i okolini, jer će znatan deo otpada, koji bi se možda našao i na ulici ili na zelenim površinama, biti recikliran, očekujem da će se dodatno aktivirati i lokalna samouprava kako bi otvorili još radnih mesta za Rome – ističe koordinatorka UN u Srbiji Irena Solorano.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović naglašava da je projekat „Unapređenja ljudske sigurnosti u jugozapadnoj Srbiji“, koji se realizuje dve godine, dao veliki doprinos boljem životu žitelja ovog grada.

Moderna ambulanta

U Blaževu je izgrađena super-moderna ambulanta, za Rome je dovedena voda, u ovom naselju rekonstruisana je i škola… Uz pomoć Vlade Japana i UN renoviran je Centar za kulturu u Novom Pazaru, realizovano je i više projekata u oblasti kulture i školstva.

„Dijalog kafe“

Sredstvima Japana, Turske i Ujedinjenih nacija, u Novom Pazaru je otvoren „Dijalog kafe“ koji ima još samo 12 gradova u svetu.

Posebnom vezom, mladi Novopazarci mogu sada da učestvuju u debatama sa mladima Londona, Amsterdama, Istambula, Firence, Melburna, Njujorka, Lisabona i drugih svetskih metropola… Na ovaj način već je sklopljeno nekoliko poznanastava. U ovaj projekat uloženo je oko 50.000 evra.

Sabahudin Krasnići ima suprugu i osmoro dece, Rom je i izbeglica sa Kosova, živeo je od prikupljanja gvožđa i drugog otpada, presrećan je što je dobio posao i što će uskoro dobiti i novu kuću…

– Sad ću imati platu i ženi i deci ću, nadam se, stvoriti, bolje uslove za život, nećemo više preturati po kontejnerima, živećemo kao i drugi ljudi – ističe Krasnići.

Osim Roma „starosedelaca“, u Blaževu je zbrinuto i oko 50 romskih porodica koje su prognane sa Kosova. Ovi Romi živeli su uglavnom u Kosovkoj Mitrovici i Vučitrnu, imali su kuće, a neki i lokale, u leto 1999. godine morali su da beže ispred Albanac samo zato što su tokom NATO bombardovanja bili lojalni Srbiji.

– Najpre smo se, bežeći glavom bez obzira, smestili na napuštenoj deponiji pored starog puta Raška – Novi Pazar, tu smo proveli pet godina, žene su se porađale pod šatorima na minus 30 stepeni, potom smo jedno vreme bili u Novom Pazaru, ali smo i otuda proterani, opština i međunarodne organizacije pomogle su nam da se skrasimo ovde u Blaževu gde je život mojih sunarodnika još vrlo težak, ali se iz dana u dan poboljšava, u početku je prema nama bilo predrasuda i otpora, sada su nas svi prihvatili i svi nam pomažu – ističe Adem Sdikaj, jedan od najstarijih žitelja romskog „kampa“ u Blaževu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.