DONACIJA EU: Domovi zdravlja dobili 54 vozila – Kurir

BEOGRAD – Domovi zdravlja u 52 lokalne samouprave u Srbiji dobili su danas 54 vozila iz donacije Evropske unije, vredna ukupno 378.000 evra, koja treba da pomognu u poboljšavaju usluga u zbrinjavanju bolesnika.

Ključeve vozila „Fijat panda“, koja su dodeljena u okviru Projekta razvoja palijativnog zbrinjavanja u Srbiji vrednog 4,8 miliona evra, predstavnicima domova zdravlja uručili su ispred Palate Srbija ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Palijativna nega je briga o bolesnicima sa neizlečivim bolestima čiji je cilj da produži životni vek i poboljša kvalitet života. Ministarka zdravlja je istakla da je dosadašnja saradnja Srbije i EU na tom projektu, koji je obuhvatio primarnu i sekundarnu zaštitu, bila odlična jer su otvorena četiri Centra za palijativno zbrinjavanje koja uspostavljaju vezu između domova zdravlja, terenske službe, službe palijativnog zbrinjavanja i odgovarajućih bolnica.

Očekujem da do kraja godine bude otvoreno najmanje 20 centara za palijativno zbrinjavanje pri domovima zdravlja„, rekla je ona i dodala da će im u radu pomoći vozila koja su danas donirana sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

Đukić Dejanović je navela da je, u okviru zajedničke saradnje sa EU, do sada oko 800 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima prošlo obuku o značaju palijativnog zbrinjavanja, a obučenno je i 59 socijalnih radnika koji će biti uključeni u pružanje palijativnog zbrinjavanja. „Zahvaljujuci tom programu na četiri medicinska fakulteta u Beogradu, Noviom Sadu, Nišu i Kragujevcu uveli smo i izborni predmet Palijativna medicina“, kazala je ministarka zdravlja i zahvalila EU na pomoći.

Šef delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će projekat pomoći Srbiji da uspostavi sistem palijativnog zbrinjavanja.

Vozila će biti sredstvo da se pruži lečenje teško obolelima„, kazao je on i podsetio da je i pored produžavanja životnog veka građana, kod žena 77 godina, a kod muškaraca 71 godina, Srbija još uvek u vrhu liste zemalja koje imaju mnogo obolelih od srčanih i malignih bolesti, koje su i najveći uzročnici smrtnosti.

Vozila su dobili domovi zdravlja u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Blacu, Babušnici, Svrljigu, Žitorađi, Vladimircima, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Lebanama, Despotovcu, Topoli, Raškoj, Sjenici, Bajinoj Bašti, Vlasotincu, Bogatiću, Smederevu, Valjevu, Loznici, Jagodini, Ivanjici, Šapcu, Knjaževcu, Pirotu, Paraćinu, Prijepolju, Aleksincu, Negotinu, Kragujevcu i Kruševcu.

Vozila, čija je pojedinačna vrednost 7.000 evra bez poreza i carina, dobile su i beogradske opštine, Palilula, Čukarica, Mladenovac, Sopot, Zemun, Barajevo, Grocka, Obrenovac i Lazarevac. Na tertoriji Vojvodine vozila su dobili domovi zdravlja u Zrenjaninu, Kikindi, Bečeju, Adi, Senti, Kovačici, Staroj Pazovi, Kikindi, Bačkoj Palanci, Pančevu, Subotici i Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.