Dr Drobnjak: Bolnicu vraćamo na mesto koje joj pripada

Prijepolje – Aparat za anesteziju sa pacijent monitorom, vredan 4,8 miliona dinara čiju nabavku je finansiralo Ministarstvo pravde iz sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, postavljen je u operacionu salu prijepoljske Opšte bolnice.

Prema rečima anesteziologa dr Ljubinka Radakovića ovaj aparat mnogo će olakšati posao njemu i kolegama, a pacijentima će najviše značiti sa aspekta bezbednosti tokom operacija.

“Ovaj aparat ima sve moguće performanse koje su nama neophodne, odnosno prati vitalne funkcije, a takođe poseduje i alarme koji nas obaveštavaju da li je došlo do pada pritiska, pulsa, da li pacijent počinje da se budi iz anestezije, i naša reakcija je brža i efikasnija”, kaže dr Radaković.

On je istakao da je ovaj aparat jedan od najmodernijih, koji se nalazi u svim tercijarnim zdravstvenim ustanovama počev od Urgentnog, preko Kliničkog centra do VMA.

Dr Radaković je istakao da se oseća privilegovanim što ima mogućnost da radi na ovom aparatu i da nije verovao da će ta mogućnost da mu se ukaže u prijepoljskoj bolnici.

Direktor bolnice dr Zoran Drobnjak se zahvalio ministarstvu pravde koje im je omogućilo sredstva, kao i ministarstvu zdravlja koje je relizovalo nabavku ovog modernog aparata.

“Uz pomoć ovog aparata rad anesteziologa je mnogo olakšan a bezbednost pacijenta podignuta je na viši nivo. U ovoj godini je urađeno oko 630 hirurških intervencija, razvijena je i unapređena laparoskopska hirurgija sa kojom se krenulo 2015. godine, a samo ove godine urađeno je 230 laparoskopskih operacija”, kazao je dr Drobnjak i dodao da je aparat za anesteziju koji je do sada korišćen premešten u porodilište i naglasio da je takođe dobijen iz iz donacije i to japanske vlade.

Prema njegovim rečima prijepoljska bolnica je nabavkom aparata za anesteziju potvrdila svoj značaj u Zlatiborskom okrugu, jer je po važnosti i broju pacijenata odmah iza bolnice u Užicu.

“Donacije bilo koje vrste za nas su vrlo značajne, jer se tako unapređuje rad svih zaposlenih a pacijenti dobijaju kvalitetniju zdravstvenu uslugu”, rekao je direktor bolnice.

On je istakao da ipak postoji mnogo stvari koje nedostaju i da mnogo toga treba unaprediti.

“Preko neophodan nam je centralni dovod kiseonika, projekat postoji ali nedostaju sredstva. Takođe u operacionoj sali postoji centralni sterilizator koji je još iz 1999. godine, stalno se kvari i često je van funkcije i moramo naći način da ga zamenimo novim”, precizirao je prvi čovek Opšte bolnice u Prijepolju.

Direktor Opšte bolnice u Prijepolju dr Zoran Drobnjak i anesteziolog dr Ljubinko Radaković pored novog aparata za anesteziju u operacionoj sali

Upitan zašto aparat za ultrazvuk srca ne radi skoro godinu dana, dr Drobnjak je kazao da su oni uradili sve što je do njih, ali da i posle skoro godinu dana odgovora nema.

“Mi smo prijavili problem, poslali aparat na popravku serviseru koji je preko javne nabavke dobio da popravlja i servisira medicinsku opremu, međutim do dana današnjeg aparat nije popravljen i nismo dobili nikakav odgovor kada će to biti urađeno. Naravno sve ide preko ZC u Užicu i mi smo tu apsolutno nemoćni”, zaključio je on.

Dr Drobnjak ističe da u bolnici rade dva kardiologa kojima je u nedostatku ovog ultrazvučnog aparat onemogućeno da rade u punom kapacitetu, a pacijenti se šalju u druge ustanove kako bi obavili ovu vrstu pregleda.

PPmedia i GZS

The post Dr Drobnjak: Bolnicu vraćamo na mesto koje joj pripada appeared first on PPmedia.

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Нови апарат за анестезију у пријепољској болници

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.