Др Милош Божовић: Скенер и нови рендген апарат у ОБ Пријепоље до краја године

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Др Милош Божовић:  Скенер и нови рендген апарат у ОБ Пријепоље до краја године
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

За обичан снимак плућа рендген апаратом пацијенти из Пријепоља одлазе у Прибој или друге околне градове. Осим утрошеног времена проблем су и трошкови превоза, који се не надокнађују, а који многим пацијентима представљају велики издатак. Разлог је већ три године неисправан рендген апарат.

То је неко претходно набавио рендген који апсолутно није одговарајући. Има много старијих рендген апарата од овог у другим установамама, Домовима здравља и болницама али га неко није тада добро осмислио када је био тендер. Одржавање је јако скупо, а често се квари. То нам је један од приоритета када је у питању набавка опреме. Сигурана сам да ћемо до краја године добити нови рендген апарат – рекао нам је директор Здравственог центра Ужице др Милош Божовић.

Одлазак у Прибој или Сјеницу већ годину и по дана постала је уобичајена пракса и за све оне којима је неопходна помоћ очног лекара, јер управо толико дуго општа болница у Пријепољу нема офтамолга. Неће га имати минимум још три године, колико је потребно да се заврши специјализација која је у току. Према речима Божовића ово је проблем са којим се Здравствени центар Ужице суочава на целом Златиборском округу.

Проблем је што није прављен добар избор за специјализацију. Ту је и могућност одласка у приватну праксу тако да је то неки природни одлив. Да би добили једног специјалисту потребне су минимум 3-4 године, а ако је у питању жена морамо рачунати и на породиљско одсуство тако да то није тако једноставно. Да имамо могућности ја бих из Ужица или из Прибоја послао офтамолога али смо и ми ограничени – каже директор Здравственог центра Ужице.

Још један проблем који мучи грађане и грађанке Пријепоља јесте честа несташица реагенаса за поједине анализе крви у лабораторији Опште болнице па су приморани да иду у приватне лабораторије.

У оквиру Здравственог центра Ужице од 200 милиона за набавку санитетског материјала више од 60 одсто је за реагенсе. Свакој устнови на располагању је одређена количина реагенаса али највећи проблем је је што не постоји критеријум шта је битно. Анализе се врше неселективно и често се понављају. Неко тражи анализе, а и не погледа их. О томе говори податак  да се 25 одсто разних анализа не подигне из лабораторија. Толико о томе колико смо рационални у потрошњи – истакао је Божовић. 

Директор Здравственог центра Ужице најавио је да би до краја године Општа болница у Пријепољу требало да добије скенер који би, како каже, у великој мери растеретио рад скенера у Ужицу и смањио листе чекања.

Од Министарства здравља имамо то обећање тако да, ако буде, а биће централна набавка 40 скенера за 40 болница, ја се надам да ће један скенер стићи у Општу болницу у Пријепољу – оптимиста је др Божовић.

Реализацијом актуелних и најављених инвестиција и решавањем тренутних проблема  Пријепоље би требало да буде корак ближе да, новим планом мрежа у неком наредном периоду, добије свој здравствени центар.

Опширније у видео прилогу:

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING