Dve decenije od zločina u Štrpcima

U Prijepolju je danas, komemorativnim skupom, obeleženo 20 godina od otmice i likvidacije 19 civila, koje su pripadnici paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića izveli iz voza Beograd-Bar u stanici Štrpci i streljali.

Obeležavanje godišnjice otmice i likvidacije 18 Bošnjaka i jednog Hrvata počelo je prijemom porodica devetoro otetih iz opštine Prijepolje kojima je dodeljena jednokratna novčana pomoć.

strpci-tekst

Prijemu su, pored lokalnih funkcionera, prisustvovali predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i narodni poslanik Kenan Hajdarević.

Predsednik Skupštine opštine Prijepolje Vukosav Tomašević je rekao građanima kod spomen-kompleksa, da je svaka krivica individualna i da srpski narod u celini, kao ni Srbi iz Prijepolja, ne snose nikakvu odgovornost za zločin u selu Štrpce.

„Dosta je manipulacija ovim našim sugrađanima zarad dnevnopolitičkih, nacionalističkih, velikodržavnih ili bilo kojih drugih ciljeva i interesa. Osim ovih devet žrtava, Prijepolje niti bilo koji njegov građanin nema nikakvu drugu vezu niti ulogu sa događajem u Štrpcima, mestu koje je i tada a i danas na teritoriji druge suverene države“, kazao je Tomašević.

Po rečima predsednika Opštine Prijepolje Emira Hašimbegovića, država Srbija plaća pravne zastupnike haškim optuženicima, optuženima za najteže ratne zločine, dok na drugoj strani nije učinila gotovo ništa da se porodicama čiji su hranitelji oteti u stanici Štrpci, obezbede trajnija egzistencija kroz priznavanje statusa civilnih žrtva rata i zaposlenje za njihovu decu.

„Ako Srbija želi da se razračuna sa mračnim periodom 1990-ih godina, mora se suočiti sa istinom i pre svega s presudama nadležnih sudova. Država je dužna i da porodicama žrtava zločina u Štrpcima obezbedi odštetu jer je to praksa prihvaćena i u drugim zemljama koje su shvatile šta znači suočavanje sa zločinom i prihvatanje odgovornosti“, rekao je Hašimbegović.

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na komemoraciji u lokalnom Domu kulture govorili su i Samir Tandir, predsednik BNV koga ne priznaju nadležna ministarstva Vlade Srbije, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine Husein Kavazović.

Zukorlić je ukazao da se prošlost ne sme zaboraviti, ali i da Bošnjaci ne smeju biti „taoci prošlosti“.

„Tragična prošlost nam je amanet da damo sve od sebe kako se slike i prilike iz nje ne bi mogle ponoviti. Istina je, ipak, uvek na sredini jer je pravi put uvek na sredini, opstanak je uvek na sredini a i ravnoteža je uvek tamo gde je srednji put“, rekao je Zukorlić.

Reis-ul-ulema Bosne i Hercegovine, Husein Kavazović rekao je da od Islamske zajednice u Srbiji očekuje da kao jedinstvena zajednica, otvori konstruktivan dijalog među muslimanima, o problemima koji su joj nametnuti.

„Bosna je nacionalna i verska matica sandžačkih Bošnjaka, odnosno muslimana. Od muftije Zukorlića i drugih koji se brinu o Zajednici očekujemo da pokažu mudrost, odgovornost, strpljenje i bratsku brigu za potrebe svih muslimana uključujući i one koji su se ogrešili o Zajednicu“, kazao je Kavazović.

Na današnji dan 1993. godine, pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci su iz voza na liniji Beograd-Bar oteli 19 civila i kasnije ih likvidirali kod Višegradske banje. Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice.

Ombudsman: Zločin u Štrpcu se ne sme ponoviti i zaboraviti

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da se zločin u mestu Štrpci nikada ne sme ponoviti, a da se ne bi ponovio – ne sme ni da se zaboravi.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno da se država uvek iznova jasno određuje prema tom i sličnim zločinima.

Ombudsman je istakao da Ustav, zakoni i državni organi danas štite sve građane i strance na našoj teritoriji, bez obzira na etničku pripadnost, verska ili politička uverenja.

Zaštitnik je ocenio da uz državne organe i svako od treba da razvija i čuva poštovanje prema pravima drugih i njihovoj različitosti, a kada oni budu ugroženi da ne ćuti.

Izvor: Tanjug, Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.