Džihadista učio decu


Osnivač El-furkana u Novom Pazaru i vođa sandžačkih džihadista u Siriji Abid Podbićanin završio je islamske studije u Saudijskoj Arabiji (u Medini), a potom je u Prijepolju, u prigradskom naselju Župa, jedno vreme bio imam lokalne džamije.

– Bio je tih, povučen i prepun znanja, nije se kod njega mogao osetiti nikakav ekstremizam, mislili smo da će biti dobar imam – kaže hodža iz Prijepolja koji je u to vreme bio Podbićaninov kolega. – Ne znam šta se kasnije dešavalo sa njim i koji je đavo ušao u njegovu glavu, napustio je džamiju, ponovo je uspostavio kontakte sa prijateljima iz Saudijske Arabije, pustio je bradu i počeo je da se druži sa sumnjivim tipovima.

 

Kada je već bio u ozbiljnim kontaktima sa vehabijama, Podbićanin je 2011. godine, Rijaset Islamske zajednice u Srbiji predložio ga je za veroučitelja u Prijepolju, rešenje o imenovanju potpisao je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović.

Kako ističe Mensur Zukorlić, direktor Medrese koja je pod kontrolom Adema Zilkića, Podbićanin je bio veroučitelj godinu dana, ni u školi nije pokazivao nikakav ekstremizam, a potom je dobrovoljno napustio prosvetu, otišao je u Novi Pazar i osnovao NVO Furkan za koji se ispostavilo da je regrutni centar ekstremista koji sada ratuju (i ginu) u Siriji.

Prema obaveštajnim podacima, preko Furkana je do sada u Siriju otišlo oko 100 džihadista, iz Srbije tridesetak. Podbićanin u Siriji trenutno u blizini granice sa Turskom komanduje jednom jedinicom Sandžaklija, Bosanaca i Albanaca i svi ga nazivaju šejkom.

Bolji poznavaoci tvrde da do sada nisu razmatrali terorističke akcije u Sandžaku i Srbiji i glavni neprijatelj im je Amerika, međutim, Podbićanin je u Novom Pazaru ostavio oko 600 vehabija i tridesetak džihadista spavača koji su spremni da u svakom trenutku, ako dobiju zadatak, uzmu oružje u ruke.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.