Erdogan preti da će se okrenuti Rusima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će se Turska okrenuti drugim zemljama poput Rusije ako joj SAD ne odobre isporuku F-16 aviona.

Kako podseća Difens post, Turska je izbačena iz programa zamene aviona kod NATO saveznika nakon što je kupila napredni ruski raketni PVO sistem 2019. godine.

Ali pošto se odnosi Amerike i Turske „zagrevaju“ kao posledica ruskog napada na Ukrajinu, američki predsednik Džo Bajden u junu je rekao Erdoganu da će podržati prodaju manje naprednih aviona F-16.

To nije prošlo u Kongresu, čija je podrška za prodaje oružja neophodna, zbog zabrinutosti vodećih zakonodavaca u SAD u vezi sa čvrstom retorikom Turske po pitanju tradicionalnog neprijatelja Grčke.

„SAD ne prodaju jedine ratne avione na svetu. UK, Francuska i Rusija ih takođe prodaju“, rekao je Erdogan novinarima u petak. „Moguće ih je nabaviti i iz drugih izvora, a ti drugi nam šalju signale“, dodao je Erdogan.

IZVOR: B92.NET PETAK, 9.09.2022. | 18:39 -> 19:09

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.