fotogalerija DONACIJA EU : Domovi zdravlja dobili 54 vozila – Kurir

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

BEOGRAD – Domovi zdravlja u 52 lokalne samouprave u Srbiji dobili su danas 54 vozila iz donacije Evropske unije, vredna ukupno 378.000 evra, koja treba da pomognu u poboljšavaju usluga u zbrinjavanju bolesnika.

Ključeve vozila “Fijat panda”, koja su dodeljena u okviru Projekta razvoja palijativnog zbrinjavanja u Srbiji vrednog 4,8 miliona evra, predstavnicima domova zdravlja uručili su ispred Palate Srbija ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Palijativna nega je briga o bolesnicima sa neizlečivim bolestima čiji je cilj da produži životni vek i poboljša kvalitet života. Ministarka zdravlja je istakla da je dosadašnja saradnja Srbije i EU na tom projektu, koji je obuhvatio primarnu i sekundarnu zaštitu, bila odlična jer su otvorena četiri Centra za palijativno zbrinjavanje koja uspostavljaju vezu između domova zdravlja, terenske službe, službe palijativnog zbrinjavanja i odgovarajućih bolnica.

Očekujem da do kraja godine bude otvoreno najmanje 20 centara za palijativno zbrinjavanje pri domovima zdravlja“, rekla je ona i dodala da će im u radu pomoći vozila koja su danas donirana sredstvima iz pretpristupnih fondova EU.

Đukić Dejanović je navela da je, u okviru zajedničke saradnje sa EU, do sada oko 800 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima prošlo obuku o značaju palijativnog zbrinjavanja, a obučenno je i 59 socijalnih radnika koji će biti uključeni u pružanje palijativnog zbrinjavanja. “Zahvaljujuci tom programu na četiri medicinska fakulteta u Beogradu, Noviom Sadu, Nišu i Kragujevcu uveli smo i izborni predmet Palijativna medicina”, kazala je ministarka zdravlja i zahvalila EU na pomoći.

Šef delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će projekat pomoći Srbiji da uspostavi sistem palijativnog zbrinjavanja.

Vozila će biti sredstvo da se pruži lečenje teško obolelima“, kazao je on i podsetio da je i pored produžavanja životnog veka građana, kod žena 77 godina, a kod muškaraca 71 godina, Srbija još uvek u vrhu liste zemalja koje imaju mnogo obolelih od srčanih i malignih bolesti, koje su i najveći uzročnici smrtnosti.

Vozila su dobili domovi zdravlja u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Blacu, Babušnici, Svrljigu, Žitorađi, Vladimircima, Velikom Gradištu, Vladičinom Hanu, Lebanama, Despotovcu, Topoli, Raškoj, Sjenici, Bajinoj Bašti, Vlasotincu, Bogatiću, Smederevu, Valjevu, Loznici, Jagodini, Ivanjici, Šapcu, Knjaževcu, Pirotu, Paraćinu, Prijepolju, Aleksincu, Negotinu, Kragujevcu i Kruševcu.

Vozila, čija je pojedinačna vrednost 7.000 evra bez poreza i carina, dobile su i beogradske opštine, Palilula, Čukarica, Mladenovac, Sopot, Zemun, Barajevo, Grocka, Obrenovac i Lazarevac. Na tertoriji Vojvodine vozila su dobili domovi zdravlja u Zrenjaninu, Kikindi, Bečeju, Adi, Senti, Kovačici, Staroj Pazovi, Kikindi, Bačkoj Palanci, Pančevu, Subotici i Novom Sadu.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.