Gostun i dalje najgori prelaz

PRIJEPOLjE – I ovu turističku sezonu najveći granični prelaz između Srbije i Crne Gore, na magistralnom putu Prijepolje – Bijelo Polje, dočekuje u starom ruhu, pa vozači i putnici zebu od zastoja, gužvi i dugih kolona teretnjaka, automobila i autobusa u danima kad upeče zvezda, a asfalt, i bukvalno – prokuva.

I šoferi drumskih krstarica žale se da je ovo najlošiji i najzakrčeniji prelaz u jugoistočnoj Evropi. Jer, radi se o malom proširenju na livadi između dva tesnaca u kanjonu Lima, pa – kada teretnjaci zauzmu desnu traku kolovoza – mimoilaženje je otežano i malo je prostora za rad carinika, odnosno policije. Putnici su, pak, ogorčeni što nema sanitarnih prostorija i mesta za predah…

Još u proleće 2008, podsetimo, bio je spreman projekat da se uz magistralni put Beograd – južni Jadran, umesto par kontejnera na ledini, podignu objekti sa opremom po evropskom uzoru, da se olakša rad graničnih službi i ubrza protok saobraćaja. Trebalo je da se, pored šest saobraćajnih traka i terminala, izgrade i prostorije za veterinarsku, te fito-sanitarnu inspekciju, uz parking i lokacije za špediterske firme.

Prvi kamen spoticanja ovde su bili zahtevi meštana i visoke cene zemljišta. Vlasnici dva hektara njiva i livada najpre su tražili 3.600 evra po aru, pa na razgovorima u opštini izjavili da bi pristali i na cenu od 1.700 do 1.900 evra. Sada se, po svemu sudeći – posle petogodišnjeg odlaganja radova – krenulo s mrtve tačke.

– Skupština opštine usvojila je plan detaljne regulacije Gostuna, pa više nema prepreka da se proglasi javni interes za zemljište na kome će se graditi granični prelaz i reše imovinsko-pravni odnosi. Kod nas nije ništa zapelo i sad je sve u nadležnosti Ministarstva finansija – ističe Emir Hašimbegović, predsednik Opštine Prijepolje.

APSURD

U RADOVIMA na rekonstrukciji saobraćajnice Limskom dolinom, užički „Putevi“ lane su preskočili deonicu od gotovo jednog kilometra na graničnom prelazu Gostun. Pored toga, preostalo je i da se ugradi habajući sloj asfalta na dva poslednja kilometra na srpskoj strani.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.