Gostun i dalje najgori prelaz

Najveći granični prelaz između Srbije i Crne Gore turiste ponovo očekuje neuređen. Posle pet godina odlaganja, problemi isti: otkup zemlje za šest traka, parking…

I ovu turističku sezonu najveći granični prelaz između Srbije i Crne Gore, na magistralnom putu Prijepolje – Bijelo Polje, dočekuje u starom ruhu, pa vozači i putnici zebu od zastoja, gužvi i dugih kolona teretnjaka, automobila i autobusa u danima kad upeče zvezda, a asfalt, i bukvalno – prokuva.

 SRB-Prijepolje-granicni-pre_620x0

I šoferi drumskih krstarica žale se da je ovo najlošiji i najzakrčeniji prelaz u jugoistočnoj Evropi. Jer, radi se o malom proširenju na livadi između dva tesnaca u kanjonu Lima, pa – kada teretnjaci zauzmu desnu traku kolovoza – mimoilaženje je otežano i malo je prostora za rad carinika, odnosno policije. Putnici su, pak, ogorčeni što nema sanitarnih prostorija i mesta za predah…

Još u proleće 2008, podsetimo, bio je spreman projekat da se uz magistralni put Beograd – južni Jadran, umesto par kontejnera na ledini, podignu objekti sa opremom po evropskom uzoru, da se olakša rad graničnih službi i ubrza protok saobraćaja. Trebalo je da se, pored šest saobraćajnih traka i terminala, izgrade i prostorije za veterinarsku, te fito-sanitarnu inspekciju, uz parking i lokacije za špediterske firme.

Prvi kamen spoticanja ovde su bili zahtevi meštana i visoke cene zemljišta. Vlasnici dva hektara njiva i livada najpre su tražili 3.600 evra po aru, pa na razgovorima u opštini izjavili da bi pristali i na cenu od 1.700 do 1.900 evra. Sada se, po svemu sudeći – posle petogodišnjeg odlaganja radova – krenulo s mrtve tačke.

– Skupština opštine usvojila je plan detaljne regulacije Gostuna, pa više nema prepreka da se proglasi javni interes za zemljište na kome će se graditi granični prelaz i reše imovinsko-pravni odnosi. Kod nas nije ništa zapelo i sad je sve u nadležnosti Ministarstva finansija – ističe Emir Hašimbegović, predsednik Opštine Prijepolje.

 

APSURD

U RADOVIMA na rekonstrukciji saobraćajnice Limskom dolinom, užički „Putevi“ lane su preskočili deonicu od gotovo jednog kilometra na graničnom prelazu Gostun. Pored toga, preostalo je i da se ugradi habajući sloj asfalta na dva poslednja kilometra na srpskoj strani.

D. GAGRIČIĆ. NOVOSTI

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.