Hoće li biti hidroelektrana ili ne

Beograd — Upravni sud ponitio energetsku dozvolu kandaskoj kompaniji REV za gradnju hidroelektrana na Limu, pie sajt rts.rs.

Sud odluio u korist nevladinih organizacija koje trae da uestvuju u postupku davanja energetske dozvole. U REV-u presudu ocenjuju besmislenom i najavljuju albu, dok iz suda poruuju da je postupak bio zakonit.

Kanadskoj kompaniji REV ponitena je enegrgetska dozvola za gradnju hidroelektrana na reci Lim. Upravni sud Srbije presudio je u korist nevladinih organizacija koje trae da uestvuju u postupku davanja energetske dozvole tom investitoru. REV presudu ocenjuje neloginom i sprema albu. Upravni sud saoptava da je postupak bio zakonit.

Odluka Upravnog suda je konana. Ponitava se energetska dozvola koju je kompaniji REV dala prethodna vlada. Meutim, kanadski investitor tvrdi da se ta presuda odnosi na energetsku dozvolu koja je istekla 2011, a ne na dozvolu koju su, takoe od prethodne vlade, dobili januara 2012.

„Mi moramo neto uiniti. Ova presuda ma koliko se inila besmislena moe da nam donese velike tete“, kae Zamenik direktora REV-a u Srbiji Milan ui.

Prema njegovim reima, presuda se odnosi na energetsku dozvolu i ona je donesena kada je ta dozvola ve istekla.

„emu slui sve to nije nam jasno. Ali emo se sigurno potruditi i potraiti pravdu kod Kasacionog suda“, istie ui.

U Koaliciji nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja kau da je proces dobijanja dozvola za gradnju hidroeletrana na Limu pun nezakonitosti i da su podneli vie prijava.

„Ako je tano da je krajem januara 2012, neko se drznuo da izda novu energetsku dozvolu bez postojanja studije uticaja na ivotnu sredinu i saglasnosti na nju on je uinio krivino delo, napominje pravni zastupnik NVO u sluaju Brodarevo Sreten orevi.

S druge strane, REV brine to to je presuda doneta bez njihovog prisustva, o emu su, kau, saznali na drutvenim mreama. Za est godina, koliko posluju u Srbiji, tri puta su menjali adresu zbog irenja posla.

Direktor REV-a za Srbiju Miljana Vidovi navodi da su u toj kompaniji bili bili iznenaeni, jer im sud nikada nije poslao nikavo obavetnje, nikakav poziv.

„Mi smo kupili i privatno zemljite i sve to treba za graevinsku dozvolu. Mi smo u Agenciji za privredne registre uvek zvanino, uvek po zakonu prijavljeni gde smo i lako nas je nai„, kae Vidovi.

Meutim, u odgovoru RTS-u, Upravni sud napominje da su kanadskoj kompaniji uredno slali i tubu i pozive za usmenu javnu raspravu i reenja. Najpre su tubu poslali na adresu koja je bila u dokumetima nadlenog ministarstva, a zatim su slali i sudskog pozivara na drugu adresu iz Agencije za privredne registre. Na obe adrese, kau, nije bilo te kompanije, pa su pod naznakom „odseljen sa date adrese“ vraeno pismo stavlili na oglasnu tablu Suda.

Kako se navodi u saoptenju, u skladu sa odredbama Zakona o parninom postupku i Zakona o upravnim sporovima, skidanjem pisma sa oglasne table, sud je naao da su ispunjene procesne pretpostavke da se roite, zakazano za 23. april 2013. godine odri, jer izostanak uredno pozvane strane sa usmene javne rasprave ne odlae njeno odravanje.

Kanadska kompanija REV do sada je uradila Studiju izvodljivosti za dve hidroelektrane na Limu Brodarevo 1 i 2 i uloila 17 i po miliona evra. Iza tog posla stoji kanadsko-ameriki kapital. Koalicija nevladinih oranizacija protivi se toj investiciji, zbog zatite ivotne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.