Hoće li biti hidroelektrana ili ne

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Beograd — Upravni sud ponitio energetsku dozvolu kandaskoj kompaniji REV za gradnju hidroelektrana na Limu, pie sajt rts.rs.

Sud odluio u korist nevladinih organizacija koje trae da uestvuju u postupku davanja energetske dozvole. U REV-u presudu ocenjuju besmislenom i najavljuju albu, dok iz suda poruuju da je postupak bio zakonit.

Kanadskoj kompaniji REV ponitena je enegrgetska dozvola za gradnju hidroelektrana na reci Lim. Upravni sud Srbije presudio je u korist nevladinih organizacija koje trae da uestvuju u postupku davanja energetske dozvole tom investitoru. REV presudu ocenjuje neloginom i sprema albu. Upravni sud saoptava da je postupak bio zakonit.

Odluka Upravnog suda je konana. Ponitava se energetska dozvola koju je kompaniji REV dala prethodna vlada. Meutim, kanadski investitor tvrdi da se ta presuda odnosi na energetsku dozvolu koja je istekla 2011, a ne na dozvolu koju su, takoe od prethodne vlade, dobili januara 2012.

“Mi moramo neto uiniti. Ova presuda ma koliko se inila besmislena moe da nam donese velike tete”, kae Zamenik direktora REV-a u Srbiji Milan ui.

Prema njegovim reima, presuda se odnosi na energetsku dozvolu i ona je donesena kada je ta dozvola ve istekla.

“emu slui sve to nije nam jasno. Ali emo se sigurno potruditi i potraiti pravdu kod Kasacionog suda”, istie ui.

U Koaliciji nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja kau da je proces dobijanja dozvola za gradnju hidroeletrana na Limu pun nezakonitosti i da su podneli vie prijava.

“Ako je tano da je krajem januara 2012, neko se drznuo da izda novu energetsku dozvolu bez postojanja studije uticaja na ivotnu sredinu i saglasnosti na nju on je uinio krivino delo, napominje pravni zastupnik NVO u sluaju Brodarevo Sreten orevi.

S druge strane, REV brine to to je presuda doneta bez njihovog prisustva, o emu su, kau, saznali na drutvenim mreama. Za est godina, koliko posluju u Srbiji, tri puta su menjali adresu zbog irenja posla.

Direktor REV-a za Srbiju Miljana Vidovi navodi da su u toj kompaniji bili bili iznenaeni, jer im sud nikada nije poslao nikavo obavetnje, nikakav poziv.

“Mi smo kupili i privatno zemljite i sve to treba za graevinsku dozvolu. Mi smo u Agenciji za privredne registre uvek zvanino, uvek po zakonu prijavljeni gde smo i lako nas je nai“, kae Vidovi.

Meutim, u odgovoru RTS-u, Upravni sud napominje da su kanadskoj kompaniji uredno slali i tubu i pozive za usmenu javnu raspravu i reenja. Najpre su tubu poslali na adresu koja je bila u dokumetima nadlenog ministarstva, a zatim su slali i sudskog pozivara na drugu adresu iz Agencije za privredne registre. Na obe adrese, kau, nije bilo te kompanije, pa su pod naznakom “odseljen sa date adrese” vraeno pismo stavlili na oglasnu tablu Suda.

Kako se navodi u saoptenju, u skladu sa odredbama Zakona o parninom postupku i Zakona o upravnim sporovima, skidanjem pisma sa oglasne table, sud je naao da su ispunjene procesne pretpostavke da se roite, zakazano za 23. april 2013. godine odri, jer izostanak uredno pozvane strane sa usmene javne rasprave ne odlae njeno odravanje.

Kanadska kompanija REV do sada je uradila Studiju izvodljivosti za dve hidroelektrane na Limu Brodarevo 1 i 2 i uloila 17 i po miliona evra. Iza tog posla stoji kanadsko-ameriki kapital. Koalicija nevladinih oranizacija protivi se toj investiciji, zbog zatite ivotne sredine.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.