I OVO JE SRPSKA CRKVA: Pisma u kojima vladika Filaret besplatno traži …

I OVO JE SRPSKA CRKVA: Pisma u kojima vladika Filaret besplatno traži …

Vladika Filaret

Da i u crkvi ima onih koji se ne libe da traže novac u vidu pomoći za svoju eparhiju, možda najbolje oslikava slučaj vladike mileševskog Filareta!

Episkop je u roku od svega dve godine napisao minimum sedam “pisama” (u koje je Telegraf.rs imao uvid) u kojima traži novac ili predlaže da se oproste dugovi manastira kod “Železnica Srbije”, EPS-a i drugih kompanija. Vladika mileševski Filaret se za “pomoć” obraćao i premijeru Ivici Dačiću, bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, bivšoj ministarki finansija Diani Dragutinović.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Tako je 11. 12. 2010. Filaret pisao Ješi Erčiću, pomoćniku generalnog direktora u “Železnicama Srbije” sa “molbom” da se Eparhiji mileševskoj otplati “neki dug od 937.000 dinara”. Vladika podseća da su “Železnice” svojevremeno poklonile pešački most i stari vagon eparhiji.

“Železnica” nam je poklonila dva rashodovana, neupotrebljiva vagona, koja koristimo za smeštaj stoke – piše Filaret, i dodaje:

– Ovih dana smo dobili opomenu od “Železnica” da platimo neki dug od 937.102 dinara, kao i usluge PDV-a. Napominjemo da je sve to polovna roba, nije nova. S obzirom na to da je ovo velika suma i za jače eparhije, a kamoli za našu u Raškoj oblasti, mi nismo u mogućnosti da ovaj iznos isplatimo. Molimo vas da otpišete dug ili u najgorem slučaju da vam vratimo poklonjenu robu – navodi Filaret, koji ovo pismo završava sa: Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Srećna vam i Bogom blagoslovena Nova 2011. godina.

Foto: Panoramio/de8j8a

Foto: Panoramio/de8j8a

Već u februaru 2011. Filaret se obraća za “pomoć” tadašnjoj ministarki finansija Diani Dragutinović kako bi “intervenisala na nivou Vlade” jer EPS preti isključenjem struje kako eparhijskom centru, tako i manastirima.

– Kod nas se hrane i borave carinski službenici, koji rade na carinskom terminalu Gostun i Jabuka. Troškove njihovog boravka plaća Ministarstvo finansija. Isti nam za usluge duguju 900.000 dinara, pa vas molimo da izvršite kompenzaciju između EPS-a i Carine kako bi se naplatilo dugovanje za električnu energiju – navodi se u pismu episkopa mileševskog, s božjim blagoslovom.

Vladika mileševski Filaret u aprilu 2011. ima nove probleme. Muku muči sa Elektrodistribucijom Užice, pogon Priboj, a pismo započinje uz: Hristos vaskrse!

– Povodom zahteva da vam odobrimo lokaciju za gradnju trafo-stanice, UO eparhije doneo je odluku da vam se zemljište ustupi. Što se tiče cene zemljišta, Poreska uprava Priboj dala je izjavu da na toj lokaciji jedan ar košta 5.000 evra. Imajući u vidu vašu korektnost i dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom, spremni smo da vam pomenuto zemljište izdamo po ceni od 4.000 evra po aru. Bili bismo srećni da možemo da vam ovo zemljište ustupimo besplatno, ali verujte, i mi smo u teškoj situaciji zbog obnove manastira. Još jednom pozdravljamo radosnim pozdravom – Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse! – završava pismo EDB-u vladika Filaret.

Foto: Marko Todorović

U februaru 2012. episkop se obraća i tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću kod koga traži prijem.

– Želja mi je da nakratko posetim Borisa Tadića, čiji rad izuzetno cenim i podržavam. Molim vas da mi zakažete prijem kod gospodina predsednika, po mogućnosti do 26. februara. Želim da pozdravim predsednika i da lično njemu uručim jedan poklon. Još vas molim da prijem budem od 11.30 pa nadalje, jer nam treba barem pet sati da stignemo iz Prijepolja u Beograd – navodi episkop mileševski.

Tačno 1. marta 2012. vladika se dopisuje sa Elektroprivredom Srbije Kraljevo od koje traži da mu zameni brojilo u eparhiji i koriguje račune za struju, jer veruje da su previsoki.

– Srpska carska lavra manastira Mileševa se priprema za proslavu 800 godina postojanja. Do sada je na obnovi manastira urađeno mnogo, ali još puno toga treba da se uradi kako bi Mileševa zablistala svojim sjajem iz nemanjićkih dana. Uvidom i analizom prispelih računa za utrošenu električnu energiju na mernom mestu u manastiru Mileševi došli smo do zaključka da se na računima pojavljuju nelogičnosti – smatra episkop mileševski.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Nakon toga, vladika Filaret piše i jedan zahtev za donaciju kompaniji “Beohemija”, naslovljeno na generalnog direktora Željka Žunića.

– Obraćamo vam se sa molbom da nam izađete u susret i donirate za potrebe manastira: deterdžent za pranje veša od 1,5 kilograma, omekšivač za veš od 100 litara, šampone za kupanje, sapune, osveživač za WC šolju 700 komada, sredstvo za odvode i sanitarije, kao i sredstvo za odstranjivanje fleka sa tkanine 100 pakovanja. U nadi da ćete nam izaći u susret, unapred ostajemo blagodarni i zahvalni – navodi episkop mileševski.

U poslednjem pismu, dostavljenom Telegrafu, vladika Filaret traži od premijera Ivice Dačića da ga spase od izvesnog “Milićevića iz DB-a Niš” koji je, navodno, episkopa nekoliko puta pozvao telefonom i rekao mu da “šef Dačić ima poruku za vladiku”. Nakon toga, Milićević se, ipak, javio i predložio da dođe u Mileševu, ali da mu na to ime za putne troškove treba 7.000 dinara, što je vladika Filaret i dao.

Pošto se DB-ovac nije pojavio ni sutradan, vladika Filaret piše premijeru Ivici Dačiću i zahteva da se čitava stvar preispita i da se “utvrdi ko stoji iza ovoga i ko to zloupotrebljava ime premijera”. Naravno, Filaret zahteva da mu se vrati 7.000 dinara.

(E. T.)


Foto: Profimedia, S. Pikula


Foto: Telegraf


Foto: mup.gov.me

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.