IDN: Kolika je socijalna distanca u Srbiji?

Beograd/Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Novi Pazar/Srbija – Institut društvenih nauka u saradnji sa Centrom za istraživanje etniciteta iz Beograda sprovodi on line istraživanje koje ima za cilj da utvrdi stepen socijalne (etničke) distance između različitih etničkih i nacionalnih grupa u Srbiji.

” Istraživanjem nastojimo da utvrdimo na koji način su preduzete mere u oblasti manjinske politike doprinele društvenoj integrisanosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Osnovna ideja ovog istraživanja, pored toga da se dobije predstava o stepenu međuetničke distance, jeste i da se utvrde i objasne uzroci ove pojave”, navodi direktor Instituta Goran Bašić.

On dodaje I da se ovo istraživanje  razlikuje od dosadašnjih jer će pokušati da se prikupi što veći broj ispitanika kako bi se mogao konstruisati reprezentativni uzorak za većinsku i manjinsku populaciju, a uključiće I standardne socio-demografske varijable, kao što su: pol, starost, stepen obrazovanja, nivo urbanizacije mesta.

Posebna pažnja je posvećena socio-psihološkim faktorima, prvenstveno faktorima kao što su autoritarnost i orijentacija ka socijalnoj dominaciji.

Kroz širok dijapazon pitanja istraživači prvenstveno žele da utvrde distance između većine i manjine, kao i između samih manjina. Kako navode u Institutu, u ovom istraživanju, u fokusu su Srbi kao dominantna nacija i „autohtone“ nacionalne manjine i to: Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Mađari, Romi, Rumuni, Slovaci.  

Upitnik se može popuniti ovde : https://www.idn.org.rs/limesurvey/index.php/20202

Uzorak ispitanika mora da ispunjava dva uslova -prvo, potrebno je da uzorak objektivno predstavlja populaciju, tj. stanovništvo Srbije, kao I da adekvatno predstavlja nacionalne manjina.

Organizatori podsećaju da Republika Srbija od 2002. godine razvija politiku zaštite nacionalnih manjina zasnovanu na institucionalnom priznanju i razvijenoj ustavnoj pravnoj zaštiti njihovih identiteta.

“Istraživanjem nastojimo da utvrdimo na koji način su preduzete mere u oblasti manjinske politike doprinele društvenoj integrisanosti nacionalnih manjina u Republici Srbiji”,, objašnjavaju u Institutu.

Istraživanje se sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Institut društvenih nauka ima bogato iskustvo u istraživanju međunacionalnih odnosa, tokom svojih šesdeset godina rada u nekoliko navrata radio je istraživanja etničke distance, dok se Centar za istraživanje etniciteta od svog osnivanja bavi proučavanjem fenomena etniciteta i multikulturalnosti.

PP Media

The post IDN: Kolika je socijalna distanca u Srbiji? appeared first on PPmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.