Islamski ekstremizam u Srbiji

Islamski ekstremizam u Srbiji

nbspnbspnbspnbspnbsp  Mada su i u Srbiji i na Balkanu uopšte prisutni oblici versko političkog ekstremizma bazirani na interpretaciji hrišćanskog i drugih verskih učenja, kao glavna opasnost se već dugo ističe islamski fundiran ekstremizam.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Razlog tome leži u neospornoj verskoj dimenziji ne tako davno završenog građanskog rata, dolasku mudžahedina na prostore Bosne i Hercegovine i Kosova radi učešća u vojnim operacijama, snažnom okretanju i održavanju pažnje međunarodne zajednice na islamistički fundiran ekstremizam i terorizam nekon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001, ali i u evidentnom porastu prisutnosti nekih opcija praktikovanja islama koje su se poput vahabizma znale manifestovati i veoma nasilnim postupcima sa političkom, a ne samo ekstremno-verskom pozadinom.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp U Srbiji postoje dva područja sa značajnim brojem islamskih vernika Raška (Sandžak) i jug Srbije.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Zbog masovnog odbijanja da učestvuju u poslednjim popisima niko ne zna njihov tačan broj, ali se procenjuje da ih ukupno u Srbiji ima preko pola miliona.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Treba imati u vidu i to da je prema zvaničnim podacima broj Roma u Srbiji porastao u periodu od 2002. do 2011. za 37 odsto, i da su mnogi od njih muslimani, dok se je u istom periodu smanjio broj pripadnika nekih drugih etničkih grupa, recimo Srba za 5,6 procenata, što doprinosi smanjenju disprporcije između hrišćanskog i muslimanskog stanovništva u Srbiji.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Romi su, sada, zvanično po brojnosti, treća etnička grupa u Srbiji, odmah iza Srba i Mađara, a sve veći broj njih postaju vahabiti što je do pre jedne decenije bila retka pojava.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Njihov stalni i veliki priliv stanovništvu Beograda čini da se o glavnom gradu Srbije već može govoriti kao o trećem punktu u Srbiji sa veoma brojnim islamskim stanovništvom.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Zatvaranje očiju pred činjenicama neće pomoći Srbiji da se sačuva od ekstremizma i nasilja. Setimo se da je sve do 2007. negirano postojanje vahabita u Srbiji, iako je pre toga bilo dosta incindenata u verskim objektima i na javnim okupljanjima u Raškoj (Sandžaku).
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Tek po otkrivanju vahabističkog terorističkog kampa na planini Ninaji i oružanom sukobu snaga bezbednosti Srbije sa vahabitskim ekstremistima 20. aprila 2007. u kojem je poginuo njihov lider Ismail Prentić, dok su ostali članovi te grupe uhapšeni i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, dovedena je u vezu ekstremistička varijanta ispovedanja islama sa terorizmom.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Ciljevi grupe su bili uništenje suparničkih islamskih verskih objekata i ubistvo suparničkih islamskih vođa, pre svega muftije Muharema Zukorlića koji je od vahabita označen kao američki špijun, zatim razaranje ambasade SAD, kao i Narodnog pozorišta u Beogradu.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Vahabizam je u delu Raške (Sandžaka) koji pripada Srbiji najrasprostranjeniji u njegovim jugozapadnim krajevima koji se graniče sa Bosnom i Hercegovinom, kao i Crnom Gorom. U ovoj oblasti sudaraju se i strateški interesi spoljnih sila, kako velikih tako i onih regionalnih značaja poput Turske, Saudijske Arabije i Irana.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Vahabiti su naročito prisutni u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Brodarevu i Priboju. Najekstremniji su u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Dodatni bezbednosni problem je njihova tesna povezanost sa centrima vahabizma u okruženju, pre svega u Bosni i Hercegovini, sandžačkom delu Crne Gore i na Kosovu gde ih ima u velikom broju.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Od islamskih ekstremista sa Kosova, tačnije od grupe iz Južnog dela Kosovske Mitrovice koju predvodi Ekrem Avdiju, Prentićeva grupa u Raškoj dobila je ogromne količine oružja.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Ekrem Avdiju je inače u toku ratnih operacija na Kosovu komandovao internacionalnom mudžahedinskom jedinicom Abu Bekir Sadik, koja je od naših vlasti bila razbijena, a on je bio uhapšen, pa kasnije oslobođen.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Veza islamskih ekstremista iz Raške (Sandžaka) sa njihovim istomišljenicima iz Bosne i Hercegovine je mnogostruko potvrđena raznim manifestacijama, uključujući i nasilne.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Poslednja u nizu je napad sandžačkog vahabita Mevlida Jašarevića na američku ambasadu u Sarajevu, koji je za to dobio podršku od vahabita iz Gornje Maoče, malog ali po brojnim naseljenim mudžahedinima i vahabitima vrlo poznatog bosanskog sela.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Jašarević je u zapadnim medijima označavan kao terorista iz Srbije, baš kao što su Albanci sa Kosova i Makedonije – članovi islamističke terorističke grupe koja je uhapšena u SAD, a koja je uvežbavala ubistvo američkog predsednika i napad na vojnu bazu u Nju Džersiju označavani kao jugoslovenski državljani iako Jugoslavija kao zemlja već odavno nije postojala.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Opasnost od nasilja u Raškoj se uvećava usled sve veće kriminalizacije toga regiona, i sve tešnje povezanosti islamskih ekstremista sa inostranim kartelima droge.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Tzv. homegrown terorizam (domaći terorizam) koji poslednjih godina ozbiljno ugrožava Zapadne zemlje je u tesnoj vezi sa Balkanom, pa su oči ali i zahtevi međunarodnih faktora sve više okrenuti prema balkanskim zemljama radi sagledavanja i intenziviranja njihovih napora da prekinu tu vezu.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Velik broj ekstremista i terorista koji su u toku poslednje decenije pokušali, ili izveli teroristički napad u zemljama Zapada, ili na drugi način podupirali terorizam je ne samo u vezi sa Balkanom, već sve više i rodom sa Balkana.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Zahvaljujući sve većem broju Albanaca i Bošnjaka u redovima terorista – Ladenova ideja o beloj Al Kaidi postaje stvarnost od koje ne samo Zapad, već i mi i te kako moramo da strahujemo.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2011. do danas nije bilo nijednog značajnijeg terorističkog akta na tlu zapadnih zemalja koji se na neki način ne bi mogao dovesti u vezu sa balkanskim zemljama!
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp One nisu žarište islamističkog terorizma ali jesu njegova logistička baza i kao takve predstavljaju i potencijalno žarište.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Usled prisustva ekstremnih verskih grupacija na tlu Srbije i u njenom neposrednom okruženju, moguć je terorizam i u sadašnjosti, a još više u budućnosti.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Preko 30 salafija Albanaca sa Juga Srbije i preko 50 Bošnjaka iz Raške učestvuje u građanskom ratu u Siriji, a ako se tome doda broj od više stotina islamskih dobrovoljaca iz zemalja u neposrednom okruženju Srbije koji sa radikalnim verskim motivom učestvuju u tom ratu, opasnost po Srbiju od naglo rastućeg ekstremizma i terorizma po njihovom povratku u region je više nego realna u skoroj budućnosti.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Oni su buduća veza sa ekstremističkom populacijom u inostranstvu i rasadnik novih ekstremista u Srbiji. Svaki od njih predstavlja čak i kao individua svojevrsni izvor nasilja i zato treba zabraniti povratak svakom od njih, a ozbiljno razmisliti i o oduzimanju državljanstva tim licima zbog eventualne međunarodne odgovornosti države Srbije za štetu koju bi oni, kao naši državljani, eventualno, mogli počiniti u Siriji ili u nekoj trećoj zemlji po završetku svog učešća u građanskom ratu.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp U prevenciji se ne sme ni preterivati, na primer ne treba zabranjivati islamskim ekstremistima da odlaze iz zemlje budući da ih osujećenost delovanja u inostranstvu može dovesti do okretanja prema ciljevima u Srbiji.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Za sada naše bezbednosne institucije drže situaciju pod kontrolom i ulažu nemale napore da Srbija ostane mirna i sigurna zemlja bez političkog nasilja ma koje vrste.
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp
nbspnbspnbspnbspnbspnbsp Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Potujte rad novinara i pomozite opstanak slobodnog novinarstva. Kupite Svedok na kiosku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.