Истраживање ОЕБС-a: Више од милион и 400.000 жена у Србији доживело неку врсту насиља

Резултати истраживања су показали да је 17% жена у Србији преживело физичко насиље у партнерском односу. Четрдесет и четири одсто испитаних жена откриле су да су доживеле психичко насиље, а скоро исти број (42%) њих је доживео сексуално узнемиравање. Ова студија је прво репрезентативно истраживање спроведено у југоисточној Европи, с намером да се обезбеде упоредиви подаци широм региона, и обухвата родне ставове и искуства жена из мањинских група.
Ово истраживање је прво такве врсте које нам омогућава компаративну перспективу. Прво је свеобухватно истраживање у области преваленције односно учесталости насиља према женама, зато што сва остала истраживања нису успела да обухвате тако велики узорак који смо ми имали. Рађено је на узорку од више од 2.000 жена у Србији, а 15.000 у целом региону. Оно што је било забрињавајуће, то је када се проценти, претворе у бројке, онда је више од 1.400.000 жена искусило неки облик насиља, било физичко, сексуално или психолошко. То је јако велики број ако узмемо у обзир да Србија има око седам милиона становника – рекла је саветница за родну равноправност Мисије ОЕБС-а у Србији Зорана Антонијевић.

Истраживање је обухватило и низ препорука надлежним органима и институцијама, међу којима се Министарству просвете саветује увођење наставних програма који би допринели разбијању стеротипа и предрасуда који су, између осталог, узроци насиља над женама.

Различити фактори утичу на непријављивање насиља. Један од фактора, који је врло високо оцењен од самих жена, је финансијска зависност, односно немогућност да оду од насилника. Препорука у том правцу била би неопходност посебних програма за економско оснаживање жена, нарочито жена које су жртве насиља – истакла је Зорана Антонијевић.

Више од четвртине испитаних жена сматра да је насиље у породици приватна ствар и да треба да се решава унутар породице. То је скоро двоструко већи проценат од оних које тврде исто на нивоу целе ЕУ. Међу закључцима овог истраживања се истиче да ова уверења доприносе родној неједнакости и стварају окружење у којем се толерише насиље над женама, да се насиље над женама не пријављује, као и да је потребно побољшати рад служби за пружање помоћи, као и међусекторску сарадњу.

The post Истраживање ОЕБС-a: Више од милион и 400.000 жена у Србији доживело неку врсту насиља appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.