IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE MANjINA Glasao svaki treći

PRIPADNICI nacionalnih manjina u nedelju su na 881 biračkom mestu širom Srbije „zaokruživali“ svoje predstavnike za 17 nacionalnih saveta. Iako su pravo neposrednog glasa imala 456.444 birača, izlaznost glasača bila je „šarena“. Prema nezvaničnim procenama, za svoje savete, do 17 časova glasao je tek svaki treći pripadnik nacionalne manjine.

Republička izborna komisija saopštila je da većih incidenata nije bilo, osim na dva biračka mesta u Tutinu. Na biračkom mestu 36 u Ribarićima, član biračkog odbora pocepao je birački spisak, pa je glasanje prekinuto. Zbog ovog incidenta Republička izborna komisija podneće krivičnu prijavu protiv počinioca. Drugi incident u Tutinu dogodio se na biračkom mestu broj sedam kada je jedna osoba pokidala plombu sa glasačke kutije. Intervenisala je policija, a glasanje je nastavljeno jedan sat kasnije.

Iz opštinske izborne komisije u Bečeju saopšteno je da je izbornom mestu tri u ovom gradu pristiglo upola manje listića. Umesto za mađarske kandidate, na ovo izborno mesto poslat je paket sa listićima za izbor Bošnjaka. Propust je odmah uočen, a obaveštena je i RIK koja je poslala odgovarajuće glasačke listiće.

Do 17 časova, po podacima CeSID, u šest sandžačkih opština glasalo je manje od 28 odsto upisanih birača. Najveća izlaznost bila je u Novoj Varoši, Priboju i Sjenici, dok je najmanji odziv bio u Prijepolju, Novom Pazarau i Tutinu.

Pravo glasa u Subotici imalo je više od 37.000 građana. Tu je otvoreno 69 biračkih mesta, na kojima su mogli da glasaju pripadnici čak 14 nacionalnih zajednica. Oko 29.000 upisanih Mađara biralo je jednu od ukupno četiri liste. Na teritoriji najvećeg grada u Bačkoj, pravo glasa moglo je da iskoristi i više od sedam hiljada Bunjevaca, kojima je bilo ponuđeno čak devet izbornih lista.

Nacionalne savete neposrednim izborima birali su albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina.

Slovo“ zakona nalaže da će Kori Udovički, ministar državne uprave i lokalne samouprave, sazvati prvu – konstitutivnu sednicu nacionalnih saveta u roku od 20 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Na konstitutivnoj sednici se potvrđuje mandat članova nacionalnog saveta.

RIK će preliminarne rezultate izbora objaviti u ponedeljak, a konačne u četvrtak.


ELEKTORSKE SKUPŠTINE

OSIM neposrednog glasanja, u nedelju u podne počele su i elektorske skupštine na kojima su birani nacionalni saveti Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca. Za izbor ovih nacionalnih saveta, registrovano je 313 elektorskih prijava koje je izabralo 32.775 birača.

Elektorske skupštine završene su oko 17 časova. Iz RIK je saopšteno da su protekle u najboljem redu. Ivan Bošnjak, sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, govoreći o proceduri, objasnio je da su elektorske skupštine u nedelju prvi put održane u Beogradu. Na prethodnim izborima organizovane su u sedištu nacionalnih saveta.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.