Izložba Udruženja stripskih umetnika u DOB-u

Podeli:

Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Druga godinja izloba Udruenja stripskih umetnika Srbije (USUS) bie otvorena veeras u Galeriji Doma omladine Beograda.

Manifestaciju, koja e trajati do 31. decembra, otvorie predsednik Udruenja Zoran Tuci, a govorie i ugledni umetnici mlae generacije Aleksa Gaji i Dragana Kupreanin.

Izloba prikazuje pun raspon tekue umetnike produkcije, od stripa glavnog toka do avangardnog. Izlau se radovi oko 200 crtaa, scenarista, ilustratora, kolorista i dizajnera koji su lanovi USUS-a, kako iz Srbije, tako i iz drugih zemalja regiona i sveta.

Izloba daje priliku beogradskoj publici da vidi najnovije i ekskluzivne radove umetnika koji su saradnici najveih svetskih izdavakih kua u Evropi i Americi (Bonelli, Lombard, Glenat, Delcourt, DC, Marvel, Disney…), ali i ostvarenja lokalnih scena iz Leskovca, Nia, Kragujevca, Prijepolja, Valjeva, Paneva, Novog Sada, Zrenjanina, Vrca, Subotice i desetak drugih mesta.

Zastupljena je i obimna selekcija radova autora iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji su lanovi USUS i objavljuju u Srbiji. Radove izlau autori svih generacija, izmeu ostalih i – Lazo Sredanovi, Radivoje Bogievi, Zdravko Zupan, Branislav Kerac, Rajko Miloevi Gera, Dimi Stepanov, Vladimir Krsti – Laci, Goran uki – Gorski, Zoran Janjetov, andor Gogoljak, Rade Tovladijac, Vujadin Radovanovi.

Izlau i Aleksandar Zograf, Sinia Radovi, Sran Nikoli Peka, Branko uki, Aleksa Gaji, Leonid Pilipovi, Draen Kovaevi, Marko Somborac, Tihomir elanovi, Jovan Ukropina, Dragan Paunovi, Sabahudin Muranovi – Muran, Bojan Milojevi Asterijan i mnogi drugi.

Posebna panja na izlobi je posveena stripovima veterana, kao i podmlatka udruenja, naroito onog koji se odgaja na umetnikim akademijama i na kursevima beogradske kole stripa i ilustracije “ore Lobaev” i kolama stripa u drugim gradovima.

Godinju manifestaciju ostvaruju sve tri sekcije udruenja – likovna, scenaristika i istraivako-publicistika – a praena je katalogom-knjigom, koji, osim izloenih likovnih radova, donosi i strune tekstove, bibliografije i drugu grau.

Likovno oblikovanje prateih materijala delo je Borivoja Grbia i Predraga Ivanovia, a koncept kataloga i izbor tekstova napravio je Zoran Stefanovi.

Udruenje stripskih umetnika Srbije postoji ve pet godina, a svoje projekte radi u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i drugim vanim ustanovama u zemlji i svetu.

I tokom 2013. godine udruenje je imalo brojne aktivnosti irom Srbije. Posebno su se istakle istorijski znaajna izloba “Nastavlja se…: Tri generacije savremenog srpskog stripa”, na kojoj predstavljeno stotinak autora u Galeriji Francuskog instituta u Beogradu, kao i izlobe “Zdravko Zupan: Zuzuko i Munja” i “Lazo Sredanovi i drugi: Dikan” u okviru festivala “Kragujevac, godine tree”.

Takoe USUS je podrao i kapitalna i druga vana izdanjima kao to su knjiga “Dikan, 1969-1971.” Laze Sredanovia i saradnika, knjiga “Kobra” Branislava Kerca i Svetozara Obradovia, grafiki roman “ig petokrake” Srboljuba Nikia i katalog izlobe “Nastavlja se…” na srpskom i francuskom jeziku.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×