Još jedna šansa za Banjicu

Ranije formirano zajedničko javno preduzeće, zbog promena u Zakonu o javnim preduzećima, sada mora biti osnovano kao privredno društvo sa ograničenom odgovornošću

– Formiranjem zajedničkog preduzeća uz novi projekat deponije steći ce se institucionalni okvir za nastavak izgradnje deponije Banjica, prekinute decembra 2007.Ugovor je poslednji dokument koji će uz ostala osnivačka akta, (odluke sve četiri skupštine), biti prosleđen Agenciji za privredne registre na konačnu registraciju, kaže Slobodan Derikonjić koordinator programa EUPROGRES.

U međuvremenu se privodi kraju i rad na preprojektovanju regionalne sanitarne deponije Banjica. Posao je poveren Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada i trebalo bi da bude okončan do početka septembra. Preprojektovanje deponije je podržano sredstvima EU i Vlade Švajcarske, preko programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES.

Opštine Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica su oš 2003., pojedinačno, odlučile da zajedno grade ovu deponiju. Nakon toga su u nekoliko navrata aktivnosti obustavljane na duži period, što zbog nedostatka sredstava, što zbog neagilnosti predstavnika opština. U celu priču se nekoliko godina uključio i Program EU PROGRES, kako bi kroz partnerstvo sa opštinama pomogao da se realizuje već usvojeni zajednički Regionalni plan upravljanja otpadom.

Do sada su na deponiji završeni zemljani radovi i pripremljena tehnička dokumentacija. Opštine Priboj i Nova Varoš su koristeći materijal sa deponije u izgradnji izvršile i sanaciju postojećih deponija na svojoj teritoriji. Postojeće deponije koje nisu urađene po standardima najveći su zagađivači reke Lim u čijoj se neposrednoj blizini nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.