Jovan je postavio neobičnu objavu na društvenim mrežama i od tada njegov telefon NE PRESTAJE DA ZVONI

Kad je Jovan Radulović onomad na društvenim mrežama objavio da će ove zime besplatno čistiti puteve po prijepoljskim planinskim selima, i narodu zavejanom po zabitima dao slobodu da ga pozovu kad žele, odmah mu je zazvonio telefon.

Zvali su ga iz Pravoševa, od Prijepolja 15 kilometara ka Sjenici, sela od nekoliko kuća. Javili su da je jedna žena umrla, da se kroz sneg do kukova ne može prići udaljenom groblju, i da se ne mogu pouzdati u mehanizaciju komunalnog preduzeća. Dao je reč da će sledećeg dana doći da pročisti put, da mogu slobodno da spremaju pogreb.

FOTO: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

– Posle me je zvao starac iz Rogušja, kaže dva metra snega mu zamelo put, jedinu vezu sa svetom, ne može da mrdne iz kuće. Kod njega sam otišao čim sam se vratim iz Pravoševa. Najviše me obradovao poziv jednog starca koji je molio da mu pročistim put kojim treba da mu za praznike dođu deca i unuci. Zamisli njegovu tugu da mu najrođeniji nisu došli zbog snega, ko zna kad bi ih opet video – priča za „Blic“ Jovan Radulović.

Jabuka, Kamena Gora, Babine, Vrbovo, Sopotnica, Kosatnica, Rogušje, Pravoševo… Mnogo je udaljenih prijepoljskih sela u kojima sneg zna da napravi namete i po dva i po metra, a u koja mehanizacija komunalnih preduzeća ne zalazi često. A živalj je ovde mahom star. Zato je Jovan odlučio da bez dinara nadoknade bude na usluzi ugroženom narodu. Od 30. decembra, a tokom će biti do kraja zime, čisti sneg sa drumova.

FOTO: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

Jovan je preduzetnik iz Prijepolja, trguje poljoprivrednim mehanizacijom. Dva svoja traktora stavio je u službu seoskih domaćinstava. Kaže, opština se trudi da pročisti puteve, ali ne može da stigne svuda. Nije retkost da sanitet, kad bolestan narod pozove, ostane zaglavljen u snegu, pa lekari moraju kilometrima da pešače do pacijenta. A svaki izgubljeni sekund može skupo da košta. Dešavalo se da u školi u Babinama, na sredokraći od Prijepolja ka Pljevljima, ono malo đaka iz ovog kraja ne može da dođe na nastavu jer autobus nema kuda da ih preveze.

– Radićemo svaki dan. Moji traktori su kadri da očiste 60-70 centimetara snega, ne i veće smetove. Sve što bude u mojoj moći učiniću da deca stižu na nastavu, da stari odu do lekara, da dođu do prve prodavnice u nabavku. Demografska slika po selima je katastrofalna, ako se ovako nastavi za koju godinu godinu neće imati ko ni da traži da mu očistiš put. Meni je puno srce kad mogu da učinim nešto za taj narod koji je ostao na svojim ognjištima – veli Jovan Radulović.

Ima još uviđajnih ljudi, nude mi pomoć

U objavi da će besplatno čistiti puteve ostavio je svoj broj telefona i slobodu svima da ga pozovu kad im zatreba. Ako ne može da dođe odmah, doći će kasnije, eventualno sutra, ali sigurno će doći u obećano vreme.

Puno naroda mu se javilo tražeći pomoć. Ali i nudeći. Neće Jovan sav finansijski teret svoje humane, nimalo jeftine misije podneti sam.

– Od kada sam se ponudio da čistim puteve i ostavio svoj kontakt, mnogo građana i privrednika me je zvalo i obećalo pomoć u gorivu, delovima za traktore, neki su se nudili da čiste. Na tom primeru vidiš da ima još dobrih, uviđajnih ljudi – kaže preduzetnik iz Prijepolja.

Humani Prijepoljac

Nisu Prijepoljci iznenađeni ovakvim potezom sugrađanina. Jovan Radulović, kažu, slovi za nekoga ko se uvek odaziva pozivima za pomoć, bilo da je ištu građani, organizacije ili verske zajednice.

Izvor Blic, FOTO i TEKST: VLADIMIR LOJANICA / RAS SRBIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.