Jovanović: Problem veći broj razreda u odnosu na dogovor

Tanjug | 18. 12. 2013. – 18:09h 23:53h
| Foto: Beta | Komentara: 0

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je danas da je glavni problem u realizaciji nastave bosanskog jezika veći broj razreda i učenika nego što je to dogovoreno, istakavši da druge države nemamo, uz ubeđenje da, kako je rekao, deca Bošnjaci ne žele drugu državu.

Navodeći da će vrlo brzo situacija biti razrešena, Jovanović je naveo da je problem u odnosu onoga što je dogovoreno i onoga što se realizuje na terenu.

– Broj razreda i broj učenika tačno je definisan a sada je značajno veći nego što je dogovoreno i tu je elementarni problem – rekao je Jovanović novinarima u vladi Srbije i smatrajući da deca moraju da se vrate u školu.

Problem je, kako kaže, predimenzioniran možda ima „dimenziju iz zemalja našeg regiona“ a to, kako ističe ministar, ne sme da se prenosi na naše prostore. On je naveo da će sve dogovoreno sa prethodnim ministrom biti realizovano a da su u toku razgovori o novim predlozima.

– Obrazovni sistem Srbije je jedinstven bez obzira na kom jeziku se uči.
Druge države nemamo i ubeđen sam da ta deca ne žele drugu državu – rekao je ministar prosvete i naveo da će na rešavanju nesporazuma biti angažovan potpredsednik vlade Rasim Ljajić, ministar Sulejman Ugljanin i on sam, kao ministar prosvete.

Bošnjačko nacionalno veće saopštio je juče da su ekspertski timovi BNV i Ministarstva prosvete utvrdili predlog Programa o prevazilaženju zastoja u ostvarivanju nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

Predlog, čiji detalji nisu saopšteni, upućen je ministru Tomislavu Jovanoviću i predsedniku BNV Esadu Džudževiću, a potpisivanje sporazuma o sprovođenju programa se očekuje najkasnije do kraja ove sedmice, navodi BNV.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.