Kad je Nova Varoš oslobođena 1918?

Ceo vek je prošao, a u Novoj Varoši nije poznat datum oslobođenja grada i Starog Vlaha 1918. godine od okupatora? U knjizi „Novovaroški kraj kroz istoriju“ (Nova Varoš, 1991., grupa autora) navodi se samo “brzo nastupanje Srpske vojske i užurbano odstupanje austrijskih jedinica“, uz bežaniju švapskih udvorica i pomagača.

Rašku oblast je u Velikom ratu oslobodila Druga armija, nastupajući preko Kosova, krajem oktobra 1918. godine. Verovatno u ratnim dnevnicima, arhivskim spisima i drugoj građi i knjigama ima pojedinosti o datumu ulaska jedinica u Novu Varoš i okolne gradove, njihovim komandantima, te kako ih je narod dočekao ..?

Dragocena bi, svakako, bila svedočanstva o tim danima, da, u prvom redu. ugledaju svetlost dana na izložbi ili na stranicama medija. pošto se približava datum obeležavanja Idući u susretjubileju – 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu, autor ovih redova pismom (mejlom) zatražio je pojedinosti od zavičajnog odeljenja užičkog Muzeja i drugih ustanova…

Nova Varoš, pogled na crkvu i kasarnu iznad Sopota pre 90 godina

Istina, datum oslobođenja 1918. godine nije tako značajan istorijski međaš kao 1. novembar 1912. godine, kada su Nova Varoš i Stari Vlah oslobođeni od Turaka. Ipak, taj dan zaslužuje pomen i mesto u stalnoj postavci o Prvom svetskom ratu u novovaroškom kraju.

Pre nekoliko dana Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju, potvrdio je da ova ustanova raspolaže sa delom poodavno prikupljene građe o Velikom ratu.

,,Imamo dokument u kome piše da je Prijepolje konačno oslobođeno 31. oktobra 1918. godine i to bez borbi. Nastavljamo traganje za ostalim podacima, a i za susedne opštine – Priboj i Novu Varoš”, kaže Pušica.
Izvor: D.Gagričić

Izvor: PP Media Prijepolje
PP Media Prijepolje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.