Pozovite nas

Komšić i Izetbegović ne daju oružje Kusturici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

SARAJEVO, TREBINJE – Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, poručili su danas da neće dozvoliti režiseru Emiru Kusturici da koristi oružje Oružanih snaga (OS) BiH za potrebe snimanja njegovog filma “Na mliječnom putu”.

Iz Komšićevog kabineta saopšteno je da je, nakon saznanja da je “bez saglasnosti Predsjedništva BiH potpisana naredba kojom se za snimanje filma ustupaju naoružanje, oprema i ljudstvo OS BiH”, Komšić preko načelnika Zajedničkog štaba OS BiH istu opozvao.

Izetbegović je, takođe, poručio da Kusturica ne može dobiti na raspolaganje sredstva OS BiH.

Sa druge strane, iz Ministarstva odbrane (MO) BiH kažu da su donijeli odluku da se privremeno ustupe oprema i naoružanje za potrebe snimanja tog filma, te da niko od njih nije tražio da suspenduju odluku.

Ipak, u Komšićevom kabinetu naglašavaju da Predsjedništvo BiH, djelujući prema konsenzusu, ima vrhovnu komandu i nadzor nad OS BiH.

Međutim, kako saznajemo, Predsjedništvo juče nije zasjedalo, niti je konsenzusom donijelo ovu odluku.

Đorđe Latinović, savjetnik Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz RS, poručio je da Komšićeva odluka ne odražava stav Predsjedništva, a prije svega Radmanovića.

“Komšićevo pismo se ni na koji način ne može smatrati zajedničkim stavom sva tri člana Predsjedništva BiH, što u Kabinetu predsjedavajućeg i potvrđuju”, kaže Latinović. Podvukao je da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o opozivu naredbe Ministarstva odbrane BiH kojom se za snimanje filma Emira Kusturice ustupaju naoružanje, oprema i ljudstvo OS BiH te da jučerašnje saopštenje predsjedavajućeg Željka Komšića samo dodatno zbunjuje javnost.

“U saopštenju se navodi da je gotovo donesena ta odluka, što uvodi samo dodatnu konfuziju. Predsjedništvo BiH, kao kolektivni šef BiH, nije uputilo nikakav zajednički službeni stav prema Ministarstvu odbrane BiH u vezi s tim”, naglasio je Latinović i pojasnio da saopštenje iz Komšićevog kabineta predstavlja interpretaciju njegovog pisma, koje je juče samoinicijativno uputio Ministarstvu odbrane BiH u vezi s ovim pitanjem.

On je podsjetio da su sredstva Oružanih snaga BiH bez problema pozajmljivana i korištena za snimanje filma Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”.

Kusturica je kazao da ima sve potrebne dozvole za snimanje filma, te da su navodi da mu je zabranjeno korištenje opreme i naoružanja Oružanih snaga BiH obične “čaršijske priče” pojedinaca iz Sarajeva.

“Moji roditelji su bili činovnici, tako da sam naučio da je za sve potrebno ispuniti procedure, a to sam i uradio”, rekao je Kusturica.

Da li će Kusturica na kraju dobiti ono što je zatražio od Oružanih snaga, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” ipak nije bilo poznato.

Ekipa filma “Na mliječnom putu”, koju čini i glumica Monika Beluči, počela je drugi dio snimanja na Zelengori, gdje će ostati tri dana.

Kako je planirano, ekipa će se potom uputiti prema Mokroj gori, a zatim se sele na Kamenu goru, pored Prijepolja, gdje će snimati neke scene pored živopisnog drveta starog 500 godina. Belučijeva, koja će glumiti špijunku u Kusturičinom filmu, morala je da nauči i nekoliko riječi na srpskom jeziku, što joj, kako je rekla, nije bilo lako.

“Moji prvi utisci o Trebinju su u potpunosti novo iskustvo zbog kojega sam vrlo uzbuđena”, istakla je glumica.

Belučijeva kaže da će joj sve te okolnosti predstavljati i dodatnu motivaciju za rad, jer je veliko uzbuđenje i sreća raditi s Kusturicom, ali je to, kako dodaje, istovremeno i veliki izazov.

Priznaje da se ne snalazi sa srpskim jezikom i svjesna je da će joj jezička barijera predstavljati značajnu prepreku, ali, kako je dodala uz osmijeh i nekoliko riječi na srpskom, odlučna je da i tu poteškoću savlada.

“Sve vrijeme snimanja u Hercegovini ću biti u Trebinju, odakle se odlazi na teren”, objasnila je ona, dodavši da scenario Kusturice i njegove kćerke Dunje obiluje raznolikostima, različitim aspektima i neobičnim situacijama iz života koji se vodi u ratu.

Kusturica kaže da je uloga Belučijeve mnogo zanimljiva. Odgovarajući na pitanje zašto se odlučio baš za ovu glumicu, rekao je da je ona za “ovu ulogu izabrana jer je jedna od onih žena koje jednostavno ‘zrače'”.

“Po meni, ne postoji bolja osoba na svijetu za ovu ulogu. I da kažem da ne postoji žena u koju bih mogao da se zaljubim na prvi pogled kao Monika”, kaže Kusturica, koji je podsjetio da će u filmu glumiti još i Sloboda Mićalović.

Film “Na mliječnom putu”, koji se radi kao američko-meksičko-srpska koprodukcija, biće završen krajem novembra, a publika ga može očekivati na Kanskom festivalu, koji će biti održan u maju iduće godine.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×