Конференција УН у Београду: Одговор на насиље често није базиран на потребама жртве

Неједнаки односи моћи мушкараца и жена у патријархалном друштву представљају главни предуслов за насиље, речено је на конференцији. У јулу 2018. године, Србија је предала први Национални извештај о спровођењу Истамбулске конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, која има циљ да допринесе развоју нулте толеранције на насиље, унапређење законског оквира и јачање механизама заштите жртава.

Чланица ГРЕВИО комитета, тела Савета Европе надлежног за праћење примене Инстанбулске конвенције, Биљана Бранковић рекла је да примена само неких одредби Конвенције може бити опасна и да се проблем насиља мора свеобухватно посматрати и третирати. Због тога је од посебног значаја развијати интегрисани приступ у одговору на насиље, рекла је професорка Елизабет Кели из Лондона, истичући да жртве често трпе насиље од институција, због лоше размене информација. Наглашено је да је неопходно укључивање организација цивилног сектора које се баве проблемом насиља над женама, као и да је заштита мајки најделотворнија заштита деце од насиља.

Поменуто је и да специјалистичким услугама попут склоништа, СОС телефона, правне помоћи нису обухваћене све жртве, а да су у најгорем положају Ромкиње, инвалидкиње, мигранткиње и друге вишеструко маргинализоване групације. Највећи напредак у процесуирању насиља остварила је полиција, јер је број изречених хитних мера завидан, међутим, број кривичних процеса и пресуда је и даље веома низак.

Конференција је окупила представнице институција, независних тела, женских организација, медија и међународних организација.

The post Конференција УН у Београду: Одговор на насиље често није базиран на потребама жртве appeared first on ForumInfo.rs.

Izvor: Forum Info Prijepolje
Forum Info Prijepolje

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ KOD PRIJEPOLJA, BEBA SPASLA PORODICU TRAGEDIJE: Krov počeo da gori, ukućani čvrsto spavali… A onda je zaplakala tromesečna Helena

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.