Kritike na račun BNV

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

U saopštenju BKZ ističe da BNV, koje predvodi Esad Džudžević i koje je u tehničkom mandatu, nije upoznalo javnost, a posebno roditelje o važnosti obrazovanja na bosanskom jeziku. „Ne možemo se oteti utisku da postoji namjera da se ovaj historijski projekt upropasti tako što će se neprofesionalnim odnosom steći dojam da Bošnjaci ne žele obrazovanje na bosanskom jeziku“, dodaje BKZ. Pored zamerki, BKZ poziva roditelje Bošnjake da se izjasne za obrazovanje svoje dece na bosanskom jeziku.

Ogledna nastava u Novom Pazaru,Tutinu i Sjenici počela je 21. februara, a, mada najavljena, u Prijepolju nije zbog -tehničko-administrativnih razloga. Ogledna nastava na bosanskom jeziku odvija se u 12 vaspitno-obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u po jednom odeljenju predškolskog programa, prvog i petog razreda osnovne škole i prve godine gimnazije. Iz osnovnih škola stižu informacije koje govore da izjašnjavanje roditelja ne ide onako kako je planiralo BNV i da je interesovanje za nastavu na bosanskom malo. Džudžević, ipak tvrdi, da su oni na malom uzorku – od 100 anketiranih dobili rezultat da se 70 odsto roditelja izjašnjava u korist bosanskog jezika“. Džudžević je najavio novo,obimnije istraživanje. BNV tvrdi da pojedini prosvetni radnici ubeđuju roditelje da ne prijave decu za učenje na bosanskom, zbog čega su već podneli krivičnu prijavu protiv NN lica u OŠ Bratstvo u Novom Pazaru.

U krivičnoj prijavi se tvrdi da je roditeljima rečeno da će skuplje plaćati udžbenike na bosanskom jeziku, da će ih cela nastava skuplje koštati i da deca koja završe školu na bosanskom jeziku nigde neće moći da se upišu. Dejan Kulundžić, direktor ove škole, odbacio je sve optužbe uz tvrdnju „da su ozbiljno shvatili pripreme za uvođenje nastave na bosanskom jeziku“. Prema Kujundžićevim rečima, od – 270 učenika četvrtog razreda, gde je polovina bošnjačke nacionalnosti, 15 roditelja se izjasnilo da im deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, a od do sada upisanih 220 budućih prvaka, 112 je Bošnjaka od kojih se 40 izjasnilo za nastavu na bosanskom jeziku.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.