Kroz projekte obezbeđeno 2,5 miliona evra

Efekti rada stručnih službi Opštinske uprave u Prijepolju

Autor: Indira Hadžagić-Duraković

Prijepolje – Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svakako je ona služba Opštinske uprave u koju su uprte mnoge oči jer se od nje najviše i očekuje u prijepoljskoj opštini koja ima status devastirane i nerazvijene, sa jednom do najvećih stopa nezaposlenosti u državi i u kojoj su prosečne zarade za jednu trećinu manje od državnog proseka.

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, po opisu posla, aktivno učestvuje u izradi dokumenata od strateškog značaja, kao i u realizaciji projekata definisanih streteškim dokumentima. Pored tog, ključnog posla, uspostvlja i partnerstvo privatnog i javnog sektora, ima i delikatan zadatak da promoviše potencijale opštine, sarađuje sa poslovnim i udruženjima građana, obavlja stručne poslove za potrebe mesnih zajednica. Dakle, ingerencije i obaveze su ogromne i od vitalnog značaja za lokalnu samoupravu i lokalnu zajednicu i njene građane.

BUDŽET VEĆI ZBOG POMOĆI REPUBLIKE

Budžet za prošlu godinu prijepoljske opštine, u odnosu na 2011.godinu bio je veći za čak 48,8 odsto što je prosto fascinantan podatak. Na žalost, to su sredstva koja stižu iz republičkog budžeta od transfera solidarnosti. Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svakako je zaslužilo posebnu pažnju zbog aktivnosti vezanih za podršku lokalnoj poslovnoj zajednici i investicijama kroz saradnju sa ministarstvima i donatorima.

Prilikom obraćanja odbornicima Skupštine opštine, načelnica Opštinske uprave Hanka Hajdarević je naglasila da je zahvaljujući zaposlenim u stručnim službama kroz projekte obezbeđeno 250 miliona dinara i da je zbog takvog pristupa, Opštinska uprava dobila komplimente nadležnih ministarstava, ali i međunarodnih organizacija.

Konkurisanjem kod Ministarstva za lokalnu samoupravu za rekonstrukciju Ulice Branka Radičevića u centru grada obezbeđeno je 1,700.000 dinara. Takođe je konkurisano i kod Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva pa je za revitalizaciju poljskih puteva dobijeno čak 12.800.000 dinara.

Tokom 2012.godine Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja raspisla je dva konkursa i prijepoljska opština je aplicirala na oba. Prvi projekat se odnosio na izradu urbanističkog projekta. Za ovo su odobrena sredstva od milion dinara, dok je drugim konkursom dobijen isti iznos za izradu plana detaljne regulacije naselja Šehovića Polje.

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje kod Ministarstva za ekonomski razvoj obezbeđeno je 2.500.000 za sufinansiranje zapošljavanja u prijepoljskoj opštini kako bi se ta sredstva pridodala onim iz opštinskog budžeta iz koga je izdvojeno 10 miliona dinara za zapošljavanje po čemu je prijepoljska opština bila lider u Srbiji.

PROJEKTI I PRIORITETI U EVRIMA

Od ostalih projekata u kojima su učešće imale stručne službe Opštinske uprave, navedena je u izveštaju saradnja sa opštinom Nova Varoš u okviru projekta na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti na planini Zlatar i očekujee se da sredstva od 18.000 evra budu utrošena tokom ove godine. Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj je aktivno učestvovalo u pripremi aplikacije i realizaciji projekta „zelena ekonomija-put ka energetskoj efikasnosti“ koji se odnosi na uvođenje novog sistema grejanja na pelet u Opštinskoj upravi, dečjim vrtićima, dve srednje škole i Muzeju. Vrednost odobrenih sredstava je 100.000 evra.

PREKOGRANIČNA SARADNJA

Čak 179.000 evra utrošeno je kako bi bio realizovan projekat unapređenja turističke ponude Prijepolja i Berana. Projekat je finansirala Evropska unija. Prekogranična saradnja donosi dosta sredstva. Pored onih koji su u saradnji sa Beranama u turizam slili više od 228.000 evra, saradnja sa crnogorskim i bosanskohercegovačkim opštinama donosi vrlo ozbiljna sredstva. Evo i za koje projekte. Za „edukaciju o potrebama zaštite životne sredine“ koja se realizuje sa opštinom Nikšić obezbeđeno je za našu opštinu skoro 173.000 evra. Saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno opštinom Goražde doneće pčelarima čak 90.000 evra.

Ono što je svakako bitno je obezbeđivanje učešća u programima koje finansira USAID, a koji se odnose na lokalni ekonomski razvoj. Tokom narednih pet godina prijepoljska opština će biti među 37 opština u Srbiji koje će imati priliku da konkurišu za ove donacije.

Ono što je jedan od najbitnijih zadataka svake lokalne samouprave je donošenje kapitalnih planova i dokumenata, a jedan od njih je Plan generalne regulacije opštine Prijepolje. Taj plan radi se već tri godine, a opština je preko donatorskog programa PROGRES za ove namene obezbedila 94.000 evra. Očekuje se da ovaj kapitalni urbanistički dokument konačno stigne pred odbornike Skupštine opštine kako bi bio usvojen u ovoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.