Kroz projekte obezbeđeno 2,5 miliona evra

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Efekti rada stručnih službi Opštinske uprave u Prijepolju

Autor: Indira Hadžagić-Duraković

Prijepolje – Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svakako je ona služba Opštinske uprave u koju su uprte mnoge oči jer se od nje najviše i očekuje u prijepoljskoj opštini koja ima status devastirane i nerazvijene, sa jednom do najvećih stopa nezaposlenosti u državi i u kojoj su prosečne zarade za jednu trećinu manje od državnog proseka.

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, po opisu posla, aktivno učestvuje u izradi dokumenata od strateškog značaja, kao i u realizaciji projekata definisanih streteškim dokumentima. Pored tog, ključnog posla, uspostvlja i partnerstvo privatnog i javnog sektora, ima i delikatan zadatak da promoviše potencijale opštine, sarađuje sa poslovnim i udruženjima građana, obavlja stručne poslove za potrebe mesnih zajednica. Dakle, ingerencije i obaveze su ogromne i od vitalnog značaja za lokalnu samoupravu i lokalnu zajednicu i njene građane.

BUDŽET VEĆI ZBOG POMOĆI REPUBLIKE

Budžet za prošlu godinu prijepoljske opštine, u odnosu na 2011.godinu bio je veći za čak 48,8 odsto što je prosto fascinantan podatak. Na žalost, to su sredstva koja stižu iz republičkog budžeta od transfera solidarnosti. Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj svakako je zaslužilo posebnu pažnju zbog aktivnosti vezanih za podršku lokalnoj poslovnoj zajednici i investicijama kroz saradnju sa ministarstvima i donatorima.

Prilikom obraćanja odbornicima Skupštine opštine, načelnica Opštinske uprave Hanka Hajdarević je naglasila da je zahvaljujući zaposlenim u stručnim službama kroz projekte obezbeđeno 250 miliona dinara i da je zbog takvog pristupa, Opštinska uprava dobila komplimente nadležnih ministarstava, ali i međunarodnih organizacija.

Konkurisanjem kod Ministarstva za lokalnu samoupravu za rekonstrukciju Ulice Branka Radičevića u centru grada obezbeđeno je 1,700.000 dinara. Takođe je konkurisano i kod Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva pa je za revitalizaciju poljskih puteva dobijeno čak 12.800.000 dinara.

Tokom 2012.godine Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja raspisla je dva konkursa i prijepoljska opština je aplicirala na oba. Prvi projekat se odnosio na izradu urbanističkog projekta. Za ovo su odobrena sredstva od milion dinara, dok je drugim konkursom dobijen isti iznos za izradu plana detaljne regulacije naselja Šehovića Polje.

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje kod Ministarstva za ekonomski razvoj obezbeđeno je 2.500.000 za sufinansiranje zapošljavanja u prijepoljskoj opštini kako bi se ta sredstva pridodala onim iz opštinskog budžeta iz koga je izdvojeno 10 miliona dinara za zapošljavanje po čemu je prijepoljska opština bila lider u Srbiji.

PROJEKTI I PRIORITETI U EVRIMA

Od ostalih projekata u kojima su učešće imale stručne službe Opštinske uprave, navedena je u izveštaju saradnja sa opštinom Nova Varoš u okviru projekta na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti na planini Zlatar i očekujee se da sredstva od 18.000 evra budu utrošena tokom ove godine. Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj je aktivno učestvovalo u pripremi aplikacije i realizaciji projekta „zelena ekonomija-put ka energetskoj efikasnosti“ koji se odnosi na uvođenje novog sistema grejanja na pelet u Opštinskoj upravi, dečjim vrtićima, dve srednje škole i Muzeju. Vrednost odobrenih sredstava je 100.000 evra.

PREKOGRANIČNA SARADNJA

Čak 179.000 evra utrošeno je kako bi bio realizovan projekat unapređenja turističke ponude Prijepolja i Berana. Projekat je finansirala Evropska unija. Prekogranična saradnja donosi dosta sredstva. Pored onih koji su u saradnji sa Beranama u turizam slili više od 228.000 evra, saradnja sa crnogorskim i bosanskohercegovačkim opštinama donosi vrlo ozbiljna sredstva. Evo i za koje projekte. Za „edukaciju o potrebama zaštite životne sredine“ koja se realizuje sa opštinom Nikšić obezbeđeno je za našu opštinu skoro 173.000 evra. Saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno opštinom Goražde doneće pčelarima čak 90.000 evra.

Ono što je svakako bitno je obezbeđivanje učešća u programima koje finansira USAID, a koji se odnose na lokalni ekonomski razvoj. Tokom narednih pet godina prijepoljska opština će biti među 37 opština u Srbiji koje će imati priliku da konkurišu za ove donacije.

Ono što je jedan od najbitnijih zadataka svake lokalne samouprave je donošenje kapitalnih planova i dokumenata, a jedan od njih je Plan generalne regulacije opštine Prijepolje. Taj plan radi se već tri godine, a opština je preko donatorskog programa PROGRES za ove namene obezbedila 94.000 evra. Očekuje se da ovaj kapitalni urbanistički dokument konačno stigne pred odbornike Skupštine opštine kako bi bio usvojen u ovoj godini.

 





MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING