Кроз сурогат материнство легализује се трговина децом

На округлом столу је било речи о различитим облицима трговине људима, али је закључено и да се о овом проблему недовољно говори, а посебно да се не ради на превенцији кроз наставни план и програм.

У школама је вреома мало заступљена борба против трговине људима. Једино МУП једном месечно спроводи у сарадњи са Министарством просвете свој пројекат едукације деце на часу одељенског старешине. Између осталог једанпут су држали и предавање на тему трговине људима – каже Јелена Мандић, учитељица у ОШ „Свети Сава“.

Њена колегиница Бранка Пурић из ОШ „Бошко Буха“ каже да сви мисле да је проблем трговине људима мање заступљен у нашој општини, тако да већина ни не размишља о томе. Она додаје да би баш због тога сви требало да будемо на опрезу и да деци на време укажемо на потенцијалну опасност.

 

Пошто су деца најосетљивија категорија, пошто немају довољно животног искуства и информација, њима треба пружити додатну подршку. Овом приликом бих желела да пошаљем поруку – ако неко примети неку особу за коју посумња да је жртва трговине људима, нека обавезно пријави надлежним органима и нека не зажмури на тај проблем – каже Јасмина Мушовић, педагошкиња у Економско – трговинској школи.

Било је речи и о нацрту новог грађанског законика, пре свега о увођењу сурогат материнства у законски оквир.

Данашњи округли сто је био од изузетног значаја за све нас представнице школа, из простог разлога што смо размениле искуства и договориле се око неких будућих активности. Такође смо начели тему везану за сурогат материнство. То је једна новина која покушава да уђе у законски оквир наше земље. Сматрам да та новина може да буде нус појава за наше друштво, јер ће се жене израбљивати као родиље, док ће трговина децом покушати да се озваничи као један легалан процес. Исто тако сам убеђена да ће у ризику бити рањиве групе жена. Жене које не буду имале могућност одлучивања могу бити врло злоупотребљиване, а бојим се да при том неће ни бити упућене на последице које сурогат материнство као такво носи – истиче Адмира Турковић, педагошкиња у Техничкој школи.

Све учеснице округлог стола су се сагласиле да би уместо сурогат материнства било хуманије усвојити дете без родитељског старања.

Forum Info

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.