Категорије
Društvo Prijepolje Vesti

Курбан Бајрам муслимани и муслиманке обележавају у недељу, 11. августа

Приношењем жртве изражава се захвалност Богу на благодатима, али се настоји стећи и божја милост. Клање курбана је прописано Кур‘aном сваком домаћину који је у могућности издвојити новац за његову набавку.

На једном мјесту у Кур‘ану Милостиви каже: „Ми смо ти много добро дали, зато се господару своме моли и курбан кољи“. Тумачи Кур‘ана кажу да треба обратити пажњу да прије императива о приношењу жртве, створитељ спомиње да је многа добра човјеку дао, па кажу да је и сам курбан заправо само дио нашег иметка, оног „многог добра“ које нам наш створитељ даје, а које ми жртвујемо како би удијелили онима којима је то најпотребније, показујући и исказујући да је оно што одваја човјека од других бића баш хуманост – истиче Хамза еф. Ровчанин.

За курбан се могу жртвовати овца, коза, крава и камила, и то најбоље јединке оба пола тачно одређене старости, а у нашим крајевима најчешћи избор је жртвовање овна, у знак сећања на искушење посланика Ибрахима.

Жртвујући курбан ми се присјећамо великог догађаја из историје ислама, када је узвишени створитељ искушао свога посланика Ибрахима, тако што му је наредио да жртвује и принесе као жртву свог сина Смаила. Он је на тај начин само желео да искуша вјеру и покорност свога посланика Ибрахима. Када је увидио решеност и спремност свога посланика и човјека коме је дао титулу свога пријатеља да жртвује оно што му је било највриједније и најдраже, он је замијенио ту жртву у последњем тренутку тако што му је послао жртвеног овна – објашњава ефендија Ровчанин.

Курбан Бајрам је празник самилости и хуманости.

У данима када осјећамо љепоту бајрамског заједништва, вријеме је да размислимо има ли неко у нашој околини ко је усамљен, има ли неко да је гладан. Треба да се сјетимо ријечи божијег посланика и миљеника Мухамеда који каже: „Није прави вјерник онај који заноћи сит, а зна да је његов комшија гладан.“ У овим одабраним данима мубарек Курбан или Хаџијског Бајрама ми се међусобно посјећујемо, а посебно наглашавам да треба обићи оне са којима нисмо у добрим односима. Треба побиједити свој его, јер ови дани представљају побједу над својим егом, себичношчу и гордошћу – истиче. 

Бајрам намаз ће се у пријепољским џамијама клањати 45 минута након изласка сунца, односно у 6 сати и 20 минута, након чега обично следи обилазак мезарја и жртвовање курбана. Затим се посећује родбина и пријатељи, дели курбанско месо и размењују бајрамске честитке.

The post Курбан Бајрам муслимани и муслиманке обележавају у недељу, 11. августа appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Grad Prijepolje

Од Grad Prijepolje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *