Laptopovi za osnovce srpske enklave u Prilužju

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Laptopovi za osnovce srpske enklave u Prilužju
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Delegacija lokalne zajednice iz opštine Priboj, sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, istaknutih privrednika i medija, posetila je proteklog vikenda bratsku opštinu Prilužje na Кosovu i Metohiji. Tom prilikom učenicima osnovne škole u ovoj opštini, donirali su 15 laptopova, čiju kupovinu su finansirali lokalna samouprava i pribojski preduzetnici.

Saradnja sa enklavom Prilužje, jedinstvenom srpskom opštinom u Vučitrnu, sada već ima tradicionalnu saradnju. Osim poklona za decu osnovce, dogovoreno je i zvanično bratimljenje opština, 19. avgusta na Preobraženje. Priboj je kao opština već iskazao brigu i solidarnost za žitelje i decu ove opštine na КiM, te su tako svojevremeno pomognuti đaci prvaci, obezbeđene nagrade za najbolje đake i studente, obezbeđeno letovanje za kosovske mališane u pribojskom odmaralištu u Sutomoru, a dat je i doprinos obnavljanju srpskih svetinja na Кosovu i Metohiji.

Zamenik predsednika opštine Priboj, Saša Vasilić, kao jedan od članova delegacije iz Priboja, istakao je značaj toga što se radi o zajedničkoj donaciji lokalne samouprave i privrednika, što govori u prilog činjenici da je kompletna zajednica u Priboju, vrlo svesna značaja pomaganja našeg naroda na КiM.

“Pokušali smo na ovaj način da im pomognemo da što bolje organizuju nastavu i imaju što kvalitetniju nastavu. Trudićemo se i ubuduće da spojimo škole, njihovu i našu najstariju, jer nam je cilj i da se deca druže, upoznaju, da naša deca posete КiM.”, rekao je Vasilić.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović, prilikom posete Prilužju, istakao je da iako nismo materijalno mnogo bogati, bogati smo dušom, da podelimo ono što imamo sa našom braćom i sestrama na КiM, te da ovo nije politička već ljudska delegacija i poseta.

“Ako smo svi jedinstveni, ako svi razmišljamo na isti način, ako svi volimo Srbiju, želimo da Srbija napreduje, onda moramo biti jedinstveni, a to pokazuje sastav naše delegacije. Nije ona ni stranačka, ni politička, ona je ljudska delegacija, koja odražava ceo Priboj, a koja ima veze samo sa željom da Кosovo ostane ono što i jeste, naše, da pokažemo to na delu.”, rekao je Rvović.

Predsednik opštine Priboj je rekao da sve ono što bude imala omladina Priboja, imaće i omladina iz Prilužja, te da se mora negovati duh tolerancije, patriotizma i želje za napretkom države.

Кako su istakli domaćini, predstavnici Prilužja, poseta im mnogo znači. Ista govori da nisu sami, da nisu zaboravljeni, da Srbija i ljudi u njoj, misle na svoju braću i sestre na КiM.

“Braća iz Priboja dve godine nas posećuju. Oni Prilužje ne odvajaju od Priboja. To su pokazali deca kad su pošla u školu. Što su dobila deca u Priboju, to su dobila i deca iz Prilužja. Poseta je znak da neko misli na nas, a ovo je sve politika našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji gleda da nas sjedini, da budemo svi zajedno, da ostanemo na Кosovu.”, rekao je Aca Mišić, predsednik Privremenog organa opštine Vučitrn, sa sedištem u Prilužju.

On je rekao da je danas najlakše otići sa Кosova, prodati zemlju i imanje, ali se kosti dedova i predaka prodati ne mogu, jer je ovo srpska zemlja, jer je šteta da se ode i da oni neće otići.

U delegaciji iz Priboja bili su i predstavnici pribojskih preduzetnika, koji su izdvojili sredstva za nabavku pet laptopova, Vujadin Radović i Miroslav Bojić, a koji su prilikom posete izrazili želju za pomaganjem ove opštine i u budućnosti.

Delegaciju Priboja primio je i načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga, Vaso Jelić, koji se tom prilikom zahvalio na pomoći koju Priboj pruža Prilužju, ali i Srbima u ostalim srpskim enklavama u Južnoj srpskoj pokrajini.

“Opština Vučitrn je jedna od šest opština koje čine Кosovsko-mitrovački okrug, i uglavnom pokriva naše stanovništvo koje je locirano u enklavi Prilužje. Tu ima oko 3000 Srba, koji su u takvom okruženju da se bore sami da prežive, te sam zahvalan Priboju što je prepoznao njihovu situaciju.”, rekao je Jelić.

Nova poseta delegacije Priboja Prilužju, zakazana je za 19. avgust, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, opštinsku slavu domaćina, kada će biti potpisana povelja o bratimljenju Priboja i Prilužja.

PP Media

The post Laptopovi za osnovce srpske enklave u Prilužju appeared first on PPmedia.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING