Лим: Река или отпадни канал?

Лим: Река или отпадни канал?

Чијом кривицом и небригом се једна од најчистијих и једна од рибом најбогатијих река у Србији, претворила у отпадни канал, питање је које се намеће чак и брзинским погледом на реку и њене обале. Да несанитарна депонија Стањевине није једина црна тачка, препуна смећa, показује и податак да на територији општине Пријепоље има више од 70 дивљих депонија, углавном смештених поред потока и река. Они који годинама живе на Лиму и са Лимом, сведоче о његовом забрињавајућем здравственом стању.

Смећа има на сваком кораку. Од Бродарева до Потпећи. Доста смећа долази одозго, мада и грађани бацају. Док се мало та свест пробуди у људима, да треба за собом да покупе смеће кад заврше пецање или кад кампују. То све много утиче на рибљи фонд – каже риболовац Ален Бегановић.

Миодраг Шћепановић Миго скоро цео свој живот провео је на обалама Лима.

Део долази из Црне Горе, део је домаће смеће, али ово је све катастрофа. Крајње је време да сви заједно, и ми риболовци и љубитељи природе нешто урадимо, јер оваква река нема нигде  – каже дугогодишњи риболовац Миго.


На обалама Лима у Пријепољу ових дана је и председник Удружења спортских риболоваца „Стари град Прибој“ Ахмет Атко Хасанагић. Скоро сваки дан пеца са сином.

Срамота је ово шта се ради. Ми у Прибоју исто добијамо ово смеће, све долази одавде. Ваљда то из Бродарева, Бијелог Поља долази јер су њихове депоније на обалама и кад надође вода, носи све то. Наше смеће је издвојено тако да није у Лиму – каже Хасанагић.

У општини Пријепоље не постоји систем за пречишћавање отпадних вода тако да Лимом годинама пливају и садржаји испуста из канализације, санитарне и индустријске отпадне воде, садржаји из септичких јама, као и све оно што несавесни људи бацају у њега…

Пластика, флаше…то је зло, јер не може да се распадне. Ајде папир, распадне се…Али свега има. Поред пловка прође трбушак од клања – објашњава Шћепановић док Бегановић додаје да људи бацају угинуле животиње, шкољке од аута, ал је срећа што је Лим брза и јака река иначе би нас смеће затрпало. 

Хасанагић каже да је гледао како људи прођу поред контејнера и баце смеће у воду и сматра да свест грађана није довољно развијена.


Срећа по Лим је што има велику моћ самопречишћавања па у испитивањима која се спроводе на пет година, квалитет воде је углавном на високом нивоу. Ипак, Лим не би требало да буде препуштен сам себи у борби са загађењем.

Ми гледамо у овим хладним данима, док пецамо, да запалимо ватру и прикупимо што више смећа можемо, али то није довољно. Потребна је шира акција, под управом града – закључује Шћепановић.

Један од основних принципа еколошке одрживости је да користимо оно што нам је природа подарила, али да тај дар у истој количини оставимо и будућим генерацијама. Подизање свести грађана и грађанки о значају очувања животне средине једнако је важно као и примена казнене политике. А све у циљу да река Лим уместо статуса једне од наугроженијих река на Балкану, поново буде једна од најчистијих европских река.

The post Лим: Река или отпадни канал? appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.