Limski biatlon spaja granice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp
Limski biatlon spaja granice

U okviru razvoja prekogranične saradnje opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH, proteklog vikenda po šesti put je organizovan „Međunarodni limski biatlon Priboj – Rudo – Setihovo – regata za sve“. Oko 500 raftera je krenulo Limom i  prešlo granicu sa BiH. Ova zanimljiva manifestacija imala je dve discipline, rafting i biciklizam.

Lim je još jednom pokazao svu svoju lepotu i na svoje talase proteklog vikenda  privukao oko 500 raftera iz Prijepolja, Čačka, Ljubovije, Banjaluke, Užica, Bajine Bašte, Niša, Lajkovca i gradova domaćina – Priboja i Rudog.

Spoju adrenalina, lepote i neponovljivog događaja na bukovima Valine nisu odoleli ni članovi arhometalurške ekipe iz Nemačke, Italije, Engleske i Rusije koji rade na međunarodnom projektu istraživanja rane metalurgije na Balkanu u pribojskom naselju Jarmovac.

„Moramo da shvatimo da je Lim reka koja spaja države i da je to priča koju treba  ispričati. Ono što ja zagovaram to je povezivanje više opština kroz koje protiče Lim, od izvora do ušća, jer Lim zaslužuje jednu petodnevnu regatu koja bi povezivala Crnu Goru, Srbiju i BiH,“ ističe Aleksandar Aca Pastir iz Banjaluke, predsednik balkanske i instruktor svetske rafting federacije, vođa ovogodišnje regate Limski biatlon Priboj – Rudo:

„Ovo regata ima budućnost. Maršuta je Priboj – Rudo, tačnije Setihovo. Svake godine dobijamo sve više profesionalnih skipera. Ovo su sad uglavnom poluprofesionalci i očekujem da će oni iza sebe da povuku velki broj građana i drugih klubova da učestvuju. U odnosu na druge neke regate, ovo je jedna od većih i bolje orgnaizovanih regata.“


Stazu od Priboja do Rudog, dugu oko 33 kilometra, rafteri su prešli za oko četiri sata do  krajnjeg odredišta Setihova gde su ih čekali bukovi Valine. Pre avanture na bukovima, u Rudom za sve bio je kratki odmor, uz neizostavan vojnički pasulj. Raftere uz obalu Lima pratili su i biciklisti iz Priboja i Rudog prolazeći kroz živopisan predeo levom stranom Lima.

Ali ono što  je razlikovalo ovogodišnji  Limski biatlon od prethodnih je i organizovanje  regate za osobe sa posebnim  potrebama, na  kome  su  učestvovali članovi udruženja iz Rudog, Višegrada, Priboja, Prijepolja, Užica.

„Cilj nam je da još jednom pokažemo da nemamo nikavih granica, da želimo da se družimo, da su svi dobrodošli i da je ovo rafting za sve“, naglašava Ninoslav  Prijović, direktor Opštinske razvojne agencije Rudo.

„Nadam se da će to dobra škola za buduće regate, jedna od regata koja će napraviti temelj da ovo postane redovno i da će postati tradicija korištenje rijeke za osobe posebnim potrebama, kao i za nas ostale građane“, kaže Prijović.

„Pa, vjerujte, osobe sa posebnim potrebama samo imaju takvo ime, ali to su ljudi kao i svi ostali, puni ljubavi, razumevanja, žele da učestvuju sa drugima, da se druže, da se osećaju sretni, zadovoljni“, kaže Milena Kulundžić iz Udruženja „Nada“ iz Rudog, dok vođa regate Aco Pastir objašnjava da je ovo jedna od retkih regata koja uključuje i iosobe sa posebnim potrebama:

„Idemo nekih sedam do osam kilometara potpuno bezbjedno, s tim da smo obezbijedili i pratnju pratilaca za te osobe i veliki broj skipera koji će da prate čitavu regatu. Za mene je izuzetno na ovoj regati da smo pokazali licima sa posebnim potrebama da su oni ravnopravni članovi društva. Želim da pozdravim građane Priboja i Rudog i da im čestitam na ovom svemu što smo uradili u saradnji sa turističkim organizacijama, opštinama, sa savezima i velikim brojem skipera. Imate jednu prelijepu rijeku, treba da je zaštitite, očistite i koristite svaki dan“, kaže Aco Pastir.

Propratni deo ovogodišnje manifestacije, finansiran od strane EU i Vlade Švajcarske kroz program EU PROGRES, je i “Lim fest“ na kome su se dve večeri smenjivale lokalne rok grupe, a pravi rok koncert održala je niška grupa Galija. Pokrovitelji međunarodnog Limskog biatlona su opštine Priboj i Rudo, Opštinska razvojna agencija iz Rudog i Turistička organizacija Priboj.

***********************************
Program Pred licem pravde – Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).
 
Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata – samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×