Litija na Trojice prošla gradskim ulicama

Nova Varoš – Na Trojice, kasno po podne, gradskim ulicama prošla je litija sa nekoliko stotina vernika, kojom se priziva blagoslov Božji na grad i sve njegove žitelje, bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost.

Litiju koju je predvodio episkop mileševski Atanasije, prošla je ulicama Svetog Save do Doma kulture, pa ulicom Solunskih ratnika i Кarađorđevom do zgrade opštinske uprave ispred koje je služen molben, pa niz Vignjeve nazad do crkvene porte. Na čelu najmasovnije litije do sada nalazila se ikona Svete Trojice, a iza nje u koloni sveštenici Mileševske eperhije, đaci, polaznici veronauke i brojni građani.

Lomljenjem slavskog kolača obeležena je slava Hrama Svete Trojice i grada, a čiji su domaćini ove godine bili privatni preduzetnici Radomir Bato Matović i Miško Čolović. U prigodnom kulturno-umetničkom programu u crkvenoj porti, učestvovali su članovi КUD-a Doma kulture i crkveni hor iz Čačka.

Litija na Trojice obnovljena je lane nakon pet godina pauze. Prva litija nakon Drugog svetskog rata kroz Novu Varoš je prošla 2007. godine dok je na čelu mileševske eparhije bio episkop Filaret. Međutim, već 2012. taj običaj je prekinut , zbog navodno salbog interesovanja vernika.

Varoške novine i PP Media

The post Litija na Trojice prošla gradskim ulicama appeared first on PPmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.