Ljubav na obali Pacifika

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Ljubav na obali Pacifika
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

subota, 12. okt 2013, 00:02 – 00:05

Piše: Bojan Trkulja, Twitter: @xbojan

Sreda pred trku Formule 1 je dan kada timovi pripremaju garaže, raspoređuju tovare rezervnih delova i ostalog neophodnog materijala, i uopšte, bave se onim dosadnim, neglamuroznim ali neophodnim poslovima kako bi televizijska publika uživala tokom potonjeg vikenda.

Ove srede je pri tome padala i kiša, ali i pored toga na glavnoj tribini autodroma Suzuka bilo je znatno više gledalaca nego prethodnog vikenda, tokom slobodnih treninga na Velikoj nagradi Koreje. Najlepše od svega – to i nije vest, jer tako je uvek bilo na Suzuki, još od kako je 1987. godine Formula 1 otkrila Hondinu stazu na pacifičkoj obali, pedesetak kilometara jugozapadno od Nagoje.

formula1.jpg

U stvari, da budem precizniji – takva ljubav Japanaca prema najluđem cirkusu je poslednji put bila vest 1991. godine, kada je zbog ogromnog interesovanja javnosti za Veliku nagradu Japana, koje je višestruko prevazilazilo 100,000 mesta na tribinama, za prodaju karata bila zadužena Nacionalna lutrija. Broj prijavljenih navijača? Samo nešto više od 4,4 miliona! E, to je bila vest. Od tada, sve što se dešava na Suzuki a ima veze sa navijačima više nije vest, već spada u kategoriju kovanice koja se pripisuje jednom kontroverznom domaćem filosofu, privremeno zaposlenom kao trener u jednom od najpopularnijih nacionalnih sportova. Da, mislim na „časove ljubavi”.

Iako je na scenu stupila nekoliko godina posle Hungaroringa, a jedno vreme čak morala da prepusti ulogu Velike nagrade Japana Tojotinoj stazi Fudži, pa zbog toga čak i ispala iz kalendara, Suzuka je u svoje 24 do sada održane trke utkala više istorije Formule 1 nego i jedna druga staza u proteklih 30 godina. Pa tako ne postoji ni jedan ljubitelj ovog sporta koji ne pamti bar jedan lični „Suzuka momenat” koji mu je dodatno produbio ljubav prema ovom fascinantnom sportu. Iako su verovatno najčuveniji okršaji direktnih takmaca za titulu – od Pikea i Mensela, preko Sene i Prosta, Šumija koji je sa promenljivom srećom na Suzuki „ratovao” i protiv Hakinena i protiv Kimija i protiv Alonsa, pa sve do danas – ili možda neverovatna Kimijeva trka iz 2005. (zbog koje se i u godinama u kojima nije bio u Formuli 1 broj Finskih zastava sa njegovim imenom na Suzuki nije smanjivao), najneverovatniji „Suzuka momenat” odvijao se 6. novembra 1994. godine, pre nego što je trka i počela.

U maju te godine izgubili smo Airtona Senu, verovatno najvećeg vozača u istoriji, a sasvim sigurno najpopularnijeg vozača svih vremena u Japanu. Sena je svoje tri titule osvojio u automobilu sa Hondinim motorom i prva trka u Japanu bez Sene morala je da bude obeležena na poseban način. Pre starta trke, helikopter obojen u žuto zelene boje Senine kacige spustio se na kišom natopljeni prvi startni red, na Pol poziciju. Iz helikoptera je izašla Airtonova sestra Vivijen i održala kratak govor:

formula3.jpg

„Tokom života, Airton je osvojio stotine trofeja. Ali od naroda Japana, Sena je dobio poseban trofej: trofej sačinjen od časti, divljenja, poštovanja i ljubavi. Ostale trofeje, načinjene od zlata i srebra, nije mogao da ponese sa sobom kada je napustio ovaj svet. Vaš trofej jeste. Zato što je sazdan od večnih vrednosti, a večne vrednosti, kao i naš duh, nikada ne umiru”. Televizijski snimci desetina hiljada uplakanih Japanaca koji su ispunili tribine legendarne staze tog dana će zauvek biti jedan od mojih „Suzuka momenata”.

Ove godine Suzuka nas dočekuje sa samo jednom dilemom – može li Seb svoju četvrtu uzastopnu titulu da osvoji već ovog vikenda, za šta mu je potrebno da pobedi a Alonso ne bude bolji od devetog mesta. U osnovi, zbilja nevažno pitanje, budući da Fetelu titula svakako ne može da izmakne, a da li će stići u Japanu, Indiji ili (tek) Abu Dabiju je na kraju balade bitno samo statističarima.

Mene zato više interesuje može li Suzuka da nam priredi malo magije, kojom ćemo se utešiti zbog preranog raspleta ovogodišnje sezone. Sastojci neophodni za tu magiju su pre svega brz Mercedes (ili dva) na kvalifikacijama i uporni Lotus (ili dva) na trci. Ako se dobro pomešaju, uz dodatak tradicionalnog izlaska sigurnosnog vozila, eto nade da ćemo u Japanu gledati drugačiji scenario od onog koji je aktuelan od kako se Formula 1 vratila sa letnjeg odmora. Optimisti mogu tračak nade da pronađu i u podatku da Fetel nikad u karijeri nije pobedio na pet trka zaredom, dok će pesimisti upravo to iskoristiti da ukažu na činjenicu da je malo rekorda koji su mladom Nemcu uspeli da izmaknu.

formula2.jpg

Ako kojim slučajem magija ipak izostane, i Fetel produži svoj niz nepobedivosti koji je počeo na Spa Frankoršampu, Suzuka će se pobrinuti da entuzijasti koji ustanu u subotu u 7 ujutru zbog kvalifikacija i u nedelju u 8 zbog trke ne ostanu praznih šaka. Jer, bez obzira na to ko će na kraju pobediti, žrtvovati malo sna zarad posmatranja najbržih trkačkih automobila na svetu dok jure kroz čuvene S krivine na startu kruga, zlokobne desne Degner krivine, Kašiku ili zastrašujući 130R svakako vredi.

Što se mene lično tiče, dileme nema: Ohajo Suzuka!

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING