Медијска коалиција: Угрожена безбедност новинара у Србији

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Медијска коалиција: Угрожена безбедност новинара у Србији
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Само последњих дана неколико новинарки и новинара преживљавају јавни линч који се против њих води на друштвеним мрежама, осмишљен и организован у гебелсовском маниру.

Јуче је, само два дана након што је БИРН објавио фотографије које указују на повезаност Андреја Вучића, брата српског председника и Звонка Веселиновића, озлоглашеног бизнисмена са Kосова, уследила оркестрирана кампања на друштвеним мрежама којом се отворено прети уреднику Георгиеву и редакцијама БИРН, ЦИНС и KРИK.

У снимку у ком су злонамерно монтиране изјаве Георгиева, а који је од синоћ доступан на друштвеној мрежи Твитер, Георгиев је означен као „страни плаћеник“, „издајник“ и сарадник албанских и косовских политичара. Додатно, у снимку се користе насловне стране прорежимског таблоида Информер у којима се говори о наводним „уносним пословима БИРН-а“ за стране донаторе, које су доказане као потпуне неистините у судском процесу. У истом клипу таргетиране су и истраживачке редакције ЦИНС-а и KРИK-а. Тонска позадина снимка су сирене за узбуну коришћене током НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Након објаве видеа, уследили су бројни коментари који садрже низ увреда и претњи, од којих су неки у међувремену уклоњени.

Истог дана нападнуте су и младе новинарке Сања Kљајић, Вања Ђурић и Милена Поповић, које су на порталу истрага.рс и на фејсбук страници истог портала означене као “Новинарке које су осрамотиле Србију”. Након те објаве, на фејсбук страници Истраге објављени су бројни увредљиви коментари, као и отворене претње смрћу попут: “Стрељати курве”.

Тај текст је објављен поводом документарног филма “Албанке су наше сестре”, који је НДНВ у сарадњи са БИРН- ом Kосова и немачким Форумом ЗФД снимио још 2017. године. Овај најновији серијал претњи показује нам, нажалост, да у делу јавности постоји перцепција да је насиље над професионалним новинарима дозвољено, ако не и пожељно.

Подсећамо, да је од 77 случаја напада и претњи новинарима регистрованих у 2017, 2018. и 2019. години у само дванаест изречена нека врста казне починиоцу. Подсећамо, такође, да се и највиши државни званичници о професионалним новинарима често изјашњавају са ниподаштавањем, а неретко им и сами прете, означавајући их као државне непријатеље.

Плашимо се да у таквој атмосфери медијских неслобода и угрожене безбедности професионалних новинара, урушених институција, раста тензија у друштву и доминације језика насиља у јавном простору кроз режимске таблоиде, последице по друштво могу да буду несагледиве. Медијска и новинарска удружења обавестиће све релевантне међународне организације о ескалацији претњи и угрожености безбедности новинара у Србији који свој посао раде у складу са стандардима и етиком професије.

Београд-Нови Сад-Ниш-Kрагујевац, 18. април 2019.

 

Kоалиција медијских и новинарских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

Пословно удружење Локал прес

Асоцијација онлајн медија

Асоцијација медија

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.