Међународни дан борбе против насиља над женама: Нисте криве за насиље које вам се догађа!

У више од 95 одсто случајева, починиоци насиља у породици су мушкарци. Међутим, не ретко одговорност у појединачним случајевима насиља приписује се женама уз наводе да су, на пример, одећом, изгледом или понашањем провоцирале насиље. На Међународни дан борбе против насиља према женама, Мрежа   жена против насиља коју чини 29 организација из Србије, позива државу да питању заштите жена од насиља у породици приступа с посебном пажњом.

Као активисткиње ми позивамо жене да пријаве насиље, важно је да се за насиље зна, важно је да жена затражи помоћ. И Влада Србији за време кампање 16 дана активизма позива жене да пријаве насиље, а с друге стране питање је колико институције заиста могу да заштите жену која пријави насиље и кроз шта све мора жена да прође која пријави насиље. Реч је о вишеструкој улози жртве и стигматизацији и поновној виктимизацији. Јер ако ви шест пута поновите једну причу пред различитим државним органима, то заиста не доприноси оснаживању жртве – истиче председница Удружењa жена „Пешчаник“ из Крушевца Снежана Јаковљевић.

Неповерењу и сумњи да говоре истину од стране представника и представница институција посебно су изложене вишеструко дискриминисане жене.

Оно што је једна од светских кампања током 16 дана активизма против насиља над женама је да никога не занемаримо. Желимо да подигмемо позорност држава, влада и њиховог поступања у заштити дискриминисаних  жена од насиља, али и позорност невладиних организација да раде превенцију и едукацију и да упозоравају државу да је дужна да предузима одређене кораке у вези са тим – каже Снежана.

Сваке године у Србији више од 30 жена убије партнер. У ту статистику не улазе жене које су преминуле од последица дугогодишњег трпљења насиља или чија смрт не доспе у медије.

Држава још увек није формирала тело које ће се званично бавити прикупљањем података о броју убијених жена, о томе како је злочин извршен, ко га је извршио, какве су релације између злочинца и жртве. Немамо то надзорно тело које ће се бавити питањем фемицида, упркос препоруци извештачице УН Дубравке Шимановић, која је препоручила оснивање таквог једног тела – каже Снежана.  

Међународним даном борбе против насиља над женама почела је глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“. Kампања обухвата четири важна међународна датума која повезују жене, насиље и људска права: 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама; 1. децембар – Светски дан борбе против сиде; 3. децембар – Међународни дан особа са инвалидитетима; 6. децембар – Годишњица Монтреалског масакра; 10. децембар – Међународни дан људских права.

The post Међународни дан борбе против насиља над женама: Нисте криве за насиље које вам се догађа! appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Lazar (14) otišao na rođendansku žurku kod druga, popio čašu vode i preminuo

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.