Ministri posjetili Goražde

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

SARAJEVO – Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić sa ministrima vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i prometa i komunikacija BiH, Mirkom Šarovićem i Damirom Hadžićem, posjetio je u petak Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Sa premijerom Emirom Fraštom i ministrima u Vladi BPK-a Goražde razgovarano je o jačanju ekonomske saradnje i zapošljavanju. Ovom sastanku prisustvovao je i narodni poslanik u Skupštini Srbije Meho Obradović, kao i predsjednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, saopšteno je iz Vlade BPK-a Goražde.

Dobrodošlicu gostima uputio je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto koji je izrazio zadovoljstvo  posjetom i što je Goražde prepoznato kao kanton koji čini mnogo u onim životnim stvarima, kao što su zapošljavanje i sigurnost, a posebno što se razgovaralo o proširenju saradnje.

Prema riječima Rasima Ljajića ovo je nastavak saradnje sa resornim državnim ministarstvom u BiH s kojim je potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji, a u koji je kasnije uključeno Ministarstvo ekonomije Turske.

– Želimo da povežemo ovaj prostor jer pojedinačno suviše smo mala sredina da bi mogli da budemo privlačni za strane investitore i ulagače. Ovo je jedna poruka da je ovaj prostor pogodan za strane investicije i da ima mnogo šta da ponudi. Ta ponuda će biti značajno veća ukoliko udružimo sve potencijale koje imamo; kazao je Ljajić, dodajući kako je BiH treće izvozno tržište za proizvode iz Srbije i peti vanjskotrgovinski partner susjedne zemlje. Oblasti automobilske i namjenske industrije, čiji je Goražde centar, potrebno je povezati sa sličnim u regionu, istaknuo je poptredsjednik Vlade Srbije, koji je ovom prilikom demantovao medijske navode da će iz Goražda biti izmješteni određeni privredni kapaciteti.

– Čuo sam da je bilo negativnih komentara da će neke kompanije iz Goražda ići prema Priboju ili Prijepolju. Ne radi se ni o kakvom izmještanju, već o tome da vlasnici žele da svoju proizvodnju prošire, da ostvare veći profit i time doprinesu i očuvanju radnih mjesta u Goraždu i mi smo spremni na tu vrstu saradnje – kazao je Ljajić.

Ministri Ljajić i Šarović  će potpisati sporazum o saradnji u oblasti namjenske industrije, te organizirati zajedničku posjetu ministru ekonomije Rusije kako bi se dogovorio zajednički nastup na tom velikom tržištu.

– Značajan doprinos pozitivnom vanjskotrgovinskom  bilansu BiH, koji je u  sedam mjeseci dosta povoljniji nego ranije, dale su i kompanije u Goraždu. Na nama u Vijeću  ministara je da sve ovo što se ovdje radi podržimo – kazao je ministar Šarović. Šarović je naveo da su Goražde i čitav region pozitivna priča koja treba da bude primjer za cijelu BiH, uz napomenu da ona ima za cilj prekograničnu saradnju.

Prema njegovim riječima, biće razgovora i sa opštinama Foča, Višegrad, Rudo i Rogatica.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić istakao je značaj razgovora o ekonomskoj saradnji BiH i Srbije.

– Meni je jasno da smo mi dvije zemlje koje su generalno i globalno gledajući mala tržišta, da smo nekom vrstom integracije ozbiljni faktor i regionalni, pa ako hoćete i evropski. Siguran sam da ovakve tendencije više nego jasno vode u jednom pozitivnom smjeru. Ono o čemu smo danas govorili ustvari inspirira i lokalne, regionalne i nacionalne vlade i vlasti da nastavimo ovim tempom i da što je moguće prije stvorimo ambijent da imamo što više radnih mjesta u kojim će vanjskotrgovinski debalans BiH biti što je moguće manji. Danas postoji takva tendencija i u kojoj će ekonomija, a posebno proizvodnja, posebno namjenska industrija i u jednoj i drugoj zemlji, postati jedna od ključnih odrednica saradnje dvije zemlje – kazao je ministar Hadžić.

Nakon sastanka u zgradi Vlade BPK-a Goražde, učesnici jučerašnjeg  sastanka posjetili su „Ginex“, „Bekto Precisu“, „Prevent“ i „Pobjedu Rudet“, kompanije koje čine velike korake u razvoju ekonomije ovog dijela države.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING