"Morava" blista, k’o pravi avion

Potovani putnici, intersiti voz 591 za Ni postavljen je na prvom koloseku. Polazi u 15 i 20, obavetava spiker putnike na eleznikoj stanici u Beogradu.


Izvor: Veernje novosti
ponedeljak, 26.10.2015. | 08:42

Povezane vesti

A na prvom koloseku blista „Morava“ – nov elektromotorni voz. Posle vie od dve godine, vraa se u saobraaj po svakodnevnom voznom redu izmeu Beograda i Nia.

Na peronu, pedesetak putnika eka da ue. Kondukterka ivadinka Stojadinovi proverava im karte, a oni polako, sa neskrivenim divljenjem, ulaze u „novajliju“, piu Veernje novosti.

“U voz mogu da uu samo putnici koji su kupili karte na blagajni, jer uz nju dobijaju i rezervaciju sedita”, ljubazno, sa osmehom, objanjava Stojadinovieva.

Neizmerno je, veli nam, zadovoljna to prva meu kondukterima prati ovaj voz do Lapova, gde e ga predati kolegama iz Nia.

“Je li ovaj moderni za Ni?”, pita stariji putnik pruajui kartu kondukterki.

“Jeste. Izvolite”, odgovara Stojadinovieva.

Putnik ulazi u voz. Okree se. Odmerava svaki detalj. Pronalazi svoje mesto, seda i putniku preko puta kae:

“K’o avion je! Milina. Nov, ist, sedita udobna, prozori blistaju… Pa, kad je ovako lep, gde je, bre, duvaki orkestar da ga isprati”, protestuje Nilija.

Na drugom kraju voza, u svojoj „svemirskoj kabini, mainovoa Zoran urevi priprema sve da „Morava“ krene na vreme. Sa pregledaem konica uverava se u njihovu ispravnost. Otpravnik sve to overava. Na digitalnoj garnituri, mainovoa potom ispisuje „591 Ni“.

U 15.20 zau se prodoran zviduk pitaljke. Mainovoa automatski zatvara sva vrata voza, usmerava ga napred, zadaje brzinu na displeju i ruicom pokree „Moravu“. Na ekranima vidi voz i spolja i unutra.

“Sve je automatizovano, svaka komanda”, zadovoljno pria urevi, dok ubrzava voz. “Ve sam vozio ovakav tadlerov elektromotorni voz do Novog Sada. Imali smo posebnu obuku koja je trajala vie od 10 meseci. Pravo je uivanje upravljati ovakvim vozom. Nadamo se samo da emo to pre moi da razvijamo i njegove velike brzine. Na obnovljenim deonicama ve moemo da vozimo 120 kilometara na as, ali ipak jo ne prelazimo stotku. Tom brzinom sad vozimo od Sopota do Vlakog Polja, a potom i od Jagodine do Nia sve vreme idemo 100 kilometara na sat. Brzinu, u stvari, prilagoavamo po knjiici reda vonje”, kae on.

U putnikom delu, na monitorima su ispisani vreme, temperatura i brzina kretanja voza. Glas spikera putnike posle svake stanice obavetava da je voz pod video-nadzorom i da je zabranjeno puenje.

“Ukoliko zapalite cigaru, ukljuie se protivpoarni senzori i voz e odmah stati”, obavetava ih kondukterka.

Voz staje u Mladenovcu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Lapovu, Jagodini… Na stanicama i elezniari i novi putnici ne skrivaju zadovoljstvo to „Morava“ ponovo bruji. A, stari putnici se ve otkravili. Razgovaraju, a teme tipine – od svetske politike, sile i nepravde, do srpskih uvek vruih tema. Ipak, vratie se novom vozu.

“Bilo bi lepo da napred, na lokomotivi, irilicom pie Morava”, predlae Mirko iz Paraina. “Kad se ve tako zove, kad se najvei deo puta drui sa Velikom i Junom Moravom, nek s ponosom nosi to ime.”

“I samo da ga huligani to nita ne cene brzo ne unite ispisivanjem grafita, vrljanjem, razbijanjem, cepanjem sedita”, dodaje Dragan, putnik iz Beograda koji, kae, etiri decenije svakog vikenda putuje za Ni. “Lepo je putovati ovako udobnim vozom, naroito na deonicama gde je pruga obnovljena. Tu ovaj voz prosto klizi. Ne osea da se vozi. Samo nek se pruge to pre obnove i nek ovakvih vozova bude to vie”.

U 19 asova i 50 minuta „Morava“ stie u Ni.

“Sa 18 minuta zakanjenja stigli smo na odredite”, kae mainovoa urevi. “Krivci su nebezbedni putni prelazi. Mnogo ih je, a na njima obavezno moramo da stanemo. Ali, ide nabolje. I to e se srediti. Voziemo mi uskoro i 140 na sat.”

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.