Мрежа жена југозападне Србије: Не постоје специјализоване услуге за жене жртве насиља

Резултати мапирања су да у буџетима, јавним набавкама и социјалним установама анализираних општина и градова не постоје издвајања која су директно усмерена на помоћ женама жртвама насиља. У свим градовима и општинама у оквиру социјалне заштите пружа се социјална помоћ, саветодавно-терапијске и едукативне услуге, подршка деци и породици са децом, привремени смештај и слично, али не постоје услуге директно намењене женама жртвама насиља, иако су препознате као кориснице неких од набројаних услуга. Од 2016. до 2018. у Тутину је за 16, а у Пријепољу за 6 жена жртава насиља плаћен смештај или су збринуте на неки други начин, у Краљеву је услуга смештаја обезбеђена за 13 жена жртава насиља, док у Новом Пазару и Ужицу ниједна жена није збринута.

С друге стране, СОС телефони чланица Мреже жена југозападне Србије од 2016. до 2018. године звонили су 2917 пута, а неки вид подршке пружен је за 1076 жена жртава насиља.

Намеће се закључак да жене жртве насиља у систему социјалне заштите нису препознате као специфична социјална категорија и не постоје специјализоване услуге само за њих.

Препоруке Мреже жена југозападне Србије је да дође до коначног успостављања јединствене електронске базе података, у којој би све релевантне институције требало да уносе податке о случајевима насиља, што је обавеза коју је донео нови Закон о спречавању насиља у породици. Мрежа такође препоручује локалним самоуправама да приликом финансирања социјалних услуга у обзир узму и лиценциране организације, а не само Центре за социјални рад, који због обима посла не могу довољно да се посвете раду са женама жртвама насиља и пруже им све неопходне услуге и подршку.

Forum Info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.