Muzej deteta na Jabuci 16 godina pod katancem

NA projekat Muzeja deteta na Jabuci, sa jedinstvenom postavkom – svedočanstvima o zloupotrebi dece kroz vekove, zločinima na njima, do antifašističkih poruka, već 16 godina – pada prašina?! Tim muzejskih radnika i psihologa predložio je preuređenje Muzeja pionira i omladine Jugoslavije u okviru Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci, na sredokraći puta Prijepolje – Pljevlja. Međutim, eksponati su i dalje pod katancem koji je udaren 1990. godine, u vreme ratnih zbivanja na prostoru bivše Juge, a postavka čeka zakon o muzejima, koji treba da reši sudbinu memorijalnih kompleksa širom Srbije.

– Nekadašnju postavku o zločinima nad decom u Drugom svetskom ratu i antifašističkim porukama obogatili bismo novim eksponatima i svedočanstvima – od danka u krvi, odvođenja dece za vreme janičara i osmanlija, do stradanja kroz naredne vekove, pa u Jasenovcu i drugim stratištima – ističe Slavoljub Pušica, direktor Muzeja u Prijepolju. – Bile bi to opomene odraslima da deca treba da imaju detinjstvo, igru, knjige, a ne puške i rat. Iz stare postavke bismo izostavili ideološke sadržaje i trofejno oružje.

Dinarom koji su sakupljali pioniri širom zemlje, pre 40 godina izgrađen je Memorijalni kompleks sa muzejom, bistom i spomen-domom bombašu Bošku Buhi i poprsjima osam narodnih heroja – omladinaca iz republika i pokrajina, koji su tokom NOB dali živote za slobodu. Godinama je Jabuka bila mesto hodočašća, a onda je s ratom presušila reka namernika, ali i pare iz državne kase, pa je ovde sve opustelo.

U prijepoljskom kraju, ali i u Muzeju, kažu da su ponosni na činjenicu što niko do danas nije rušio, niti oskrnavio obeležja NOB na Jabuci. Ovde godinama čekaju odluku Ministarstva kulture o sudbini kompleksa, koji je 1986. godinre proglašen za spomenik od izuzetnog značaja i pod nadzorom je republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Nadležni treba da ponište svoju odluku, ili da se kompleks revitalizuje – podseća Pušica. – Bronzanim poprsjima je neophodna konzervacija, dok je spomen-dom „Boško Buha“ ruina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.