Muzej u Prijepolju: Skriveni dragulj Srbije

Grad na uu Mileevke u Lim moe da se podii jednim od najbolje ureenih muzeja u Srbiji koji je, u konkurenciji 60 evropskih institucija koje se bave zatitom i prouavanjem prolosti, dobio nagradu Evropskog muzejskog foruma.

Bilo je to prvo priznanje te vrste u istoriji srpske muzeologije, ali je ta injenica ostala nedovoljno poznata naoj iroj javnosti.

Regionalni muzej u Prijepolju raspolae sa nekoliko raznovrsnih i zanimljivih postavki, medu kojima su arheoloka, etnoloka, istorijska kao i postavke istorije umetnosti i proslavljenog koarkaa Vlada Divca.

U arheolokoj zbirci nalaze se predmeti koji svedoe o dugoj istoriji prijepoljskog kraja, a najznaajniji medu njima su sa lokaliteta Kolovrat, koji potiu iz rimskog perioda i budui da su veoma retki imaju veliku vrednost.

Posebno se istiu krupne ogrlice i brojni predmeti od srebra i zlata sa ovog nalazita. U oktobru ove godine pet predmeta e biti izloeno u Evropskom parlamentu u Strazburu, i zajedno sa artefaktima drugih muzeja Srbije predstavie naslee nae drave.

Raznovrsna i bogata tradicija, obiaji i ivot stanovnika ovog kraja, kako na selu tako i u gradu, predstavljeni su u etnografskoj postavci autentinim, originalnim predmetima.

Istorijska zbirka raspolae najstarijim fotografijama Prijepolja s kraja 19. veka, koje svedoe o izgledu mesta, ulica, i znaajnih zdanja, ali i nainu ivota stanovnika ovog kraja.

Istorija umetnosti obuhvata dela poznatih slikara koja se odnose na ovaj grad i okolinu.

Posebno je zanimljiva postavka naeg proslavljenog koarkaa Vlada Divca, jer su u okviru nje izloena sva sportska odlija koja je osvojio tokom karijere, olimpijske, zatim medalje sa svetskih i evropskih prvenstava, i klupskih takmienja.

Pored toga, posetioci mogu videti i originalnu sportsku opremu, eksponate iz NBA lige, u kojoj je Divac proveo veliki deo karijere i ostavio veliki trag i reprezentativne dresove.

Posebnu panju posetilaca privlae fotografije iz amerike koarkake lige, kao i najznaajnije utakmice Vlada Divca.

Sva istraivanja muzej objavljuje u naunom zborniku „Mileevski zapisi“, a uspostavljena je i dobra saradnja sa srodnim institucijama u okruenju.

U Prijepolju su u narednom periodu planirane izlobe Narodnog muzeja iz Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, takoe iz glavnog grada, Prirodnjakog muzeja i Narodnog muzeja Kikinde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.