Музички програм „Пут проходан – свира Осмо“ напунио Велику салу Дома културе у Пријепољу

Podeli vest:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Музички програм „Пут проходан – свира Осмо“ напунио Велику салу Дома културе у Пријепољу
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Присутни су имали прилику да на аутентичним снимцима виде и чују Осма, да погледају нека од кола која је  компоновао у извођењу Културно-уметничког ансамбла Дома културе, да чују песме које је Осмо волео да свира, али и различите занимљиве анегдоте и сећања његових пријатеља и родбине.

Током својих теренских истраживања по околини Пријепоља на прикупљању народних игара и песама, кога год сам питао ко је то био најпознатији свирач на народним весељима и игранкама, морао је бити поменут и Осмо Хаџифејзовић. Отуда идеја да пробам да нађем више информација о човеку – не само какав је он био музичар, јер је евидентно колико је он значио за музику овог краја, али и да сазнам какав је он био као човек, неке занимљиве анегдоте о њему, занимљиве приче. Хтео сам да дођем до неких видео и аудио снимака и сл. Нисам имао прилику да упознам Осма док је био жив, али сам желео да се на овај начин упознам са његовим ликом и делом – каже аутор програма Бранко Ћосовић.

Осмо је почео да свира у послератном периоду, када већи део општине Пријепоље није имао струје, а самим тим ни радио, па су свирачи и певачи били посебно цењени.

Осмо је радио у три школе: у Сељашници, Великој Жупи и Ивању. Поред тога, био је незаменљив на свим весељима – увек су сви питали свира ли Осмо, хоће ли он доћи и сл. После рада у школама, он почиње да ради у Текстилном комбинату „Љубиша Миодраговић“ као руководилац за културно – забавни живот, односно руководилац њиховог културно – забавног друштва. Све значајно што се дешавало у Пријепољу подразумевало је и Осма Хаџифејзовића – истиче његов пријатељ и рођак Улвија Мушовић.

Велику љубав према хармоници и свирању Осмо је пренео на своју децу, али и унуке, па су многи од њих постали врсни музичари.

У мојој кући се од малена свирало. Захваљујући њему, стекла сам љубав према музици од малих ногу. Са девет година сам овде у Пријепољу почела да свирам хармонику у Основној музичкој школи, затим се са 11 преселила у Сарајево, где сам завршила основну и средњу музичку школу, а затим Музичку академију и мастер студије у вези са хармоником. Сада предајем хармонику у Основној музичкој школи, бавим се композицијом и читав мој живот је сад посвећен музици – истиче Осмова унука Каћа Сарајлић, професорица хармонике.

Манифестација „Пут проходан – свира Осмо“ један је од три пројекта Дома културе из области бошњачке баштине, које је подржало Министарство културе и информисања.

Организатори истичу да је ова манифестација покушај да се евоцирају успомене на Османа Хаџифејзовића и истакне значај његовог стваралаштва и рада у општини Пријепоље, али и ода почаст за развој културно – забавног живота у периоду од Другог светског рата па до краја деведесетих година прошлог века.

 

Више у видео прилогу:

The post Музички програм „Пут проходан – свира Осмо“ напунио Велику салу Дома културе у Пријепољу appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Prijepolje na društvenim mrežama

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING