"Nastava na bosanskom kraj asimilacije"


Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević ocenio je da početak izvođenja nastave na bosanskom jeziku predstavlja kraj asimilacije i denacionalizacije Bošnjaka u Srbiji.

Džudžević je na centralnoj svečanosti u Osnovnoj školi „Selakovac“ u Novom Pazaru, kojoj je danas promenjeno ime u školu „Avdo Međedović“, kazao da je današnji dan važan datum u bošnjačkoj istoriji.

 

„Na ovaj način vraćamo amanet našim pradedovima i očevima da obnovimo školstvo na bosanskom jeziku, posle 100 godina ćutnje. Ovo je veliki događaj za Bošnjke, ali i za Srbiju na njenom evropskom putu“, dodao je Džudžević.

 

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Muhedin Fijuljanin naglasio je da Bošnjaci sada ostvaruju i jedno od osnovnih manjinskih prava.

 

„Živimo u Srbiji, demokratskoj zemlji, i ovaj čin i napor koji smo uložili s predstavnicima Veća, još jedan je znak demokratskog opredeljenja Vlade Srbije koja duboko ceni prava nacionalnih manjina“, rekao je Fijuljanin.

 

Nastava na bosanskom jeziku počela je danas u 40 osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju. Pohađa je 4.088 đaka u prvom i petom razredu osnovne škole i u prvom razredu srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Četvrtak deo Prijepolja bez struje

Elektrodistribucija Srbije doo Beograd, Pogon Prijepolje, obaveštava kupce da će u četvrtak, 14. septembra u perodu od 08:00h do 16:00h, bez napaja električnom energijom biti

Nešto više »

Nеsvakidašnji gеst prеdsеdnika opštinе Prijеpoljе: Drago Popadić novac za kupovinu novog službеnog automobila prеusmеrio na oprеmanjе vrtića – na taj način smanjеnе listе čеkanja

Prеdsеdnik opštinе Prijеpoljе učinio jе nеsvakidašnji gеst kada jе srеdstva iz budžеta opštinе, oprеdеljеna za kupovinu novog vozila za prvog čovеka opštinе, prеusmеrio za rеnoviranjе

Nešto više »

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.