Naukom i tehnikom protiv kriminala

Uz pomoć Vlade Kraljevine Norveške u Užicu otvoren savremeni forenzički centar

Autor: N. Kovačević

Užice – Posle Beograda, Novog Sada i Niša, Užice je postao četvrti grad u Srbiji u kome je otvoren Kriminalističko-tehnički centar MUP Srbije. Forenzički centar omogućiće brže i kvalitetnije rasvetljavanje krivičnih dela i otkrivanje njihovih počinilaca tako što će nuditi kvalitetne i kredibilne materijalne dokaze tokom sudskih postupaka, a njegove usluge, osim Užica, koristiće i policijske uprave Čačak, Valjevo, Novi Pazar, Kraljevo i Prijepolje.

Formiranje centra omogućila je Vlada Kraljevine Norveške, koja je za nabavku opreme i obuku zaposlenih donirala 570.000 evra u okviru projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta laboratorijskih ispitivanja i forenzičke obrade lica mesta“. MUP Srbije uložio oko 80 miliona dinara u renoviranje objekta od oko 900 kvadrata u nekadašnjoj kasarni „Četvrti puk“ u Užicu, a u tom projektu učestvovala je i lokalna samouprava, koja je policiji besplatno ustupila taj objekat, kao i objekat čija je adaptacija i u toku u koji bi trebalo da se do kraja godine useli uprava pogranične policija prema Bosni i Hercegovini.

– Zahvaljujući prijateljima iz Norveške dobili smo novi regionalni forenzički centar u Srbiji. To je dokaz da policija nije samo u Beogradu, nego i širom Srbije. Forenzčlki centar u Užicu pruža mnoštvo mogućnosti za unapređenje rada policije, prvenstveno u tehnici, a njegova oprema je najmodernija u Evropi – istakao je Milorad Veljović, direktor policije, koji je otvorio taj centar, poručivši da će policijama susednih država biti omogućeno da koriste usluge tog centra.

U centru trenutno radi devet stručnjaka, koji su uspešno završili obuku u sedištu norveške kriminalističke policije KRIPOS, kao i obuku u Užicu, tokom koje su im, osim stručnjaka iz Norveške, iskustva prenosili i naši eksperti iz Beograda, Novog Sada i Niša.

– Zbog specifičnosti zanimanja, bio nam je potreban stručni kadar koji do sada nije imao priliku da se zaposli u Policijskoj upravi Užice, a to su hemičari, fizičari, mašinci i tehnolozi – navela je Dragica Jevtović, načelnica Policijske uprave Užice, istakavši da će u dogledno vreme biti zaposleno još desetak stručnjaka.

– Dobili smo najsavremeniji forenzički centar u Srbiji, jedini koji je ispunio evropske uslove za akreditaciju – istakla je Jevtovićka, jedina žena načelnica policijske uprave u Srbiji..

U modernom prostoru užički stručnjaci obavljaće veštačenja i obrade skoro svih vrsta tragova sa mesta na kojima su izvršena krivična dela. Primenom međunarodno priznatih metoda, najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, forenzičari će analizirati drogu, eksplozivne materije, tragove požara, mikrotragove vlakana i boja, utvrđivati daljinu pucanja, otkrivati otiske prstiju, nuditi balistička veštačenja, veštačenja tragova alata, vozila, tragova gazeće površine obuće, dokumenata…

Ipak, taj centar nema laboratoriju za DNK veštačenja, ali će, kako najavljuje načelnica, i to uskoro biti moguće zahvaljujući projektima prekogranične saradnje.

Ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag, koji je prisustvovao svečanom otvaranju užičkog forenzičkog centra, istakao je da taj prostor izgleda veoma savremeno, te da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju.

– Vrlo smo oprezni u trošenju novca norveških poreskih obveznika i zaključili smo da je forenzički centar u Užicu opravdao naše ulaganje – istakao je ambasador i naveo da će ove godine norveška uložiti u Srbiju 10 miliona evra.

Pitanje imovine

Na podsećanje da je grad Užice od države kupio kasarnu, a onda je deo te imovine besplatno ustupio državi za forenzički centar, načelnica Dragica Jevtović je najavila da će grad zatražiti da se umanje dugovi za vrednost objekata koje je ustupio policiji. – Grad jeste besplatno ustupio objekte MUP-u, ali pošto je u pitanju državni organ, od Ministarstva odbrane zatražiće da mu se umanji dugovanje za objekte koji su nam ustupljeni. Deo imovine koji je ustupljen policiji, neće biti opterećenje za gradski budžet – tvrdi načelnica.





Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.