Ne brže od života: Platije (opet) uzimaju danak u krvi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Štampaj
Facebook
Email
WhatsApp

Krajnje je vrijeme da energičnije preventivno djelujemo na našim drumovima. U protivnom, crne hronike saobraćajnih nesreća biće još crnje. 2011. najmanje poginulih u protekle dvije decenije. Zašto nijesmo nastavili tim putem?

Pišu Jovan Stamatović / Dragan Cvijović

Kažu da Morača nigdje nije ukrotila sure litice koje se kao gorostas dižu nad njom kao u kanjonu Platije. Platije su duge oko četiri kilometra i, svakako, su jedno od najljepših prirodnih zdanja u Crnoj Gori, ali i mjesto brojnih saobraćajnih udesa i tragedija. Živote su ovdje ostavljali graditelji puta, koji se usjekao u litice i označavan kao velika pobjeda socijalizma, ali i učesnici brojnih saobraćajnih nesreća.

Tužno podsjećanje

AUTOBUS povrijedjeni se transportuju u Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNajnovija se dogodila u nedjelju: broj poginulih rumunskih turista se popeo nažalost na 18, a u životnoj opasnosti je još četvoro.

Nije prvi put da Platije uzimaju krvavi danak. Gotovo svakog mjeseca na magistralnom putu od Podgorice do Kolašina se dogodi poneka saobraćajna nesreća. Sjetimo se samo maja 1983. kada je stradalo pet sovjetskih turista, saobraćajnog udesa kod Manastira Morače u aprilu 1969. ili nesreće iz 11. jula 1973. Čitaoci Pobjede se svakako sjećaju tragedije porodice Tomović i bračnog para Radulović u kanjonu Morače u oktobru 2000. između osmog i devetog tunela, nezapamćene tragedije beogradskog autobusa, koji je 12. avgusta 1998. sletio u kanjon Morače, kada je poginulo 20 putnika.

Tragedije

Beogradski autobus u kanjonu Morace 1998. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNažalost, vijesti o tragedijama su svake godine smjenjivale jedna drugu. I ni u jednoj nesreća nije došla sama. Neoborive činjenice govore da je faktor čovjek najčešći uzrok mnogih nesreća. Kad se to kaže, misli se na volan u rukama pijanih vozača, na brzu vožnju, na vozače koji koriste drogu, na neobuzdane mladiće koji hoće da se pokažu pred „društvom“. Osim toga, avgust je mjesec smrti na drumovima. U svakoj trećoj nesreći glavni krivac je autobus, šleperi i kamioni su nam „prebukirali“ drumove. Da ne govorimo o opasnim krivinama, brojnim nesrećama tokom vikenda, o činjenici da u svijesti mnogih vozača ne postoje institucije – pješački prelaz, djeca na putu…

Gostun i Bioče

Udes bugarskog djackog autobusa kod Gostuna 2004 Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNijesu samo Platije u proteklih desetak godina odnijele mnoge živote. Početkom aprila 2004. na magistralnom putu Bijelo Polje – Prijepolje u mjestu Gostun živote je izgubilo 12 bugarskih đaka kad se njihov autobus survao u Lim, tri godine ranije u saobraćajnoj nesreći kod Meteriza na putu Podgorica – Cetinje 10 lica je izgubilo živote. A ko se još ne sjeća nezapamćne tragedije na putu Beograd – Bar na mjestu Bioče u kojoj je pognulo 47 putnika.

Najmanje poginulih

Nakon tragedije kod Meteriza 2001. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviSaobraćajne nesreće na našim putevima godinama smo označavali kao opomenu. Nažalost, to se u praksi nije obistinlo. Sjetimo se samo 2011. kada je zabilježeno najmanje poginulih u protekle dvije decenije. Naime, te godine je stradalo 58 osoba, što je za 36 manje nego godinu dana ranije, kada je na crnogorskim drumovima zabilježeno 94 pogibije. Računalo se da ćemo krenuti tim putem i da će preventivno djelovanje nadležnih dati rezultate. Nažalost, prevarili smo se. Uzalud nam propisi, saobraćajna policija, oštrije sankcije, kad nikad ne krećemo od sebe. U zemljama Evrope rade drugačije – oštrije mjere, bolja saobraćajna kultura, bezbjednija vozila…

Zar nije dosta?

Cistijerna u Moraci 2001. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviBilo kako bilo, krajnje je vrijeme da nam saobraćajne nesreće u kojima mnogi gube živote ili postaju vječiti invalidi jednom za svagda posluže kao opomena. Najvažnije je energično preventivno djelovati. U protivnom, crne hronike će nam biti još crnje, a mermernih ploča pored puteva biti još više.

Zato – ne brže od života…

Od 2000. poginulo – 1.109 lica

GRLO ostaci autobusa2 Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviPrema podacima Monstata, za 2012. u Crnoj Gori je bilo registrovano 197.826 drumskih motornih i priključnih vozila. Ako se tome doda da je dužina putne mreže u Crnoj Gori skoro 7.000 kilometara, da se na našim drumovima, naročito u ljetnjoj sezoni, kreće i veliki broj vozila sa stranim registarskim tablicama, onda i ovdje treba tražiti jednog od uzroka za sve učestalije saobraćajne nesreće.

Statistika je neumoljiva. Tako, na  primjer, na našim drumovima 1964. poginule su 32 osobe, 1990 – 140, 1991 – 139, 1998 – 174, 199 – 146, 2000 – 81, 2001 – 105, 2002 – 81, 2003 – 84, 2004 – 91, 2005 – 95, 2006 – 85, 2007 – 122, 2008 – 112, 2009 – 100, 2010 – 95, 2011 – 58. Dakle, samo za proteklih 12 godina ostali smo bez 1.109 žitelja.

NE PROPUSTITE

MARKETING
MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne...

Prijepolje kroz vrijeme

To je u stara vremena bio veliki šeher. Kad je Osvajač...

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba...

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put...

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer...

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod...

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog...

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao...

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje...

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru...

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na...

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na...

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja...

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod...

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja...

Dešavanja u gradu

16 апр
Tue 18:00
Dom Kulture, Prijepolje

BABA JAGA – SINH

Prijepolje na društvenim mrežama

Grad Prijepolje

Poslovni vodič

MARKETING
Grad PrijepoljeGrad PrijepoljeGrad Prijepolje
MARKETING
×