Ne brže od života: Platije (opet) uzimaju danak u krvi

Krajnje je vrijeme da energičnije preventivno djelujemo na našim drumovima. U protivnom, crne hronike saobraćajnih nesreća biće još crnje. 2011. najmanje poginulih u protekle dvije decenije. Zašto nijesmo nastavili tim putem?

Pišu Jovan Stamatović / Dragan Cvijović

Kažu da Morača nigdje nije ukrotila sure litice koje se kao gorostas dižu nad njom kao u kanjonu Platije. Platije su duge oko četiri kilometra i, svakako, su jedno od najljepših prirodnih zdanja u Crnoj Gori, ali i mjesto brojnih saobraćajnih udesa i tragedija. Živote su ovdje ostavljali graditelji puta, koji se usjekao u litice i označavan kao velika pobjeda socijalizma, ali i učesnici brojnih saobraćajnih nesreća.

Tužno podsjećanje

AUTOBUS povrijedjeni se transportuju u Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNajnovija se dogodila u nedjelju: broj poginulih rumunskih turista se popeo nažalost na 18, a u životnoj opasnosti je još četvoro.

Nije prvi put da Platije uzimaju krvavi danak. Gotovo svakog mjeseca na magistralnom putu od Podgorice do Kolašina se dogodi poneka saobraćajna nesreća. Sjetimo se samo maja 1983. kada je stradalo pet sovjetskih turista, saobraćajnog udesa kod Manastira Morače u aprilu 1969. ili nesreće iz 11. jula 1973. Čitaoci Pobjede se svakako sjećaju tragedije porodice Tomović i bračnog para Radulović u kanjonu Morače u oktobru 2000. između osmog i devetog tunela, nezapamćene tragedije beogradskog autobusa, koji je 12. avgusta 1998. sletio u kanjon Morače, kada je poginulo 20 putnika.

Tragedije

Beogradski autobus u kanjonu Morace 1998. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNažalost, vijesti o tragedijama su svake godine smjenjivale jedna drugu. I ni u jednoj nesreća nije došla sama. Neoborive činjenice govore da je faktor čovjek najčešći uzrok mnogih nesreća. Kad se to kaže, misli se na volan u rukama pijanih vozača, na brzu vožnju, na vozače koji koriste drogu, na neobuzdane mladiće koji hoće da se pokažu pred „društvom“. Osim toga, avgust je mjesec smrti na drumovima. U svakoj trećoj nesreći glavni krivac je autobus, šleperi i kamioni su nam „prebukirali“ drumove. Da ne govorimo o opasnim krivinama, brojnim nesrećama tokom vikenda, o činjenici da u svijesti mnogih vozača ne postoje institucije – pješački prelaz, djeca na putu…

Gostun i Bioče

Udes bugarskog djackog autobusa kod Gostuna 2004 Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviNijesu samo Platije u proteklih desetak godina odnijele mnoge živote. Početkom aprila 2004. na magistralnom putu Bijelo Polje – Prijepolje u mjestu Gostun živote je izgubilo 12 bugarskih đaka kad se njihov autobus survao u Lim, tri godine ranije u saobraćajnoj nesreći kod Meteriza na putu Podgorica – Cetinje 10 lica je izgubilo živote. A ko se još ne sjeća nezapamćne tragedije na putu Beograd – Bar na mjestu Bioče u kojoj je pognulo 47 putnika.

Najmanje poginulih

Nakon tragedije kod Meteriza 2001. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviSaobraćajne nesreće na našim putevima godinama smo označavali kao opomenu. Nažalost, to se u praksi nije obistinlo. Sjetimo se samo 2011. kada je zabilježeno najmanje poginulih u protekle dvije decenije. Naime, te godine je stradalo 58 osoba, što je za 36 manje nego godinu dana ranije, kada je na crnogorskim drumovima zabilježeno 94 pogibije. Računalo se da ćemo krenuti tim putem i da će preventivno djelovanje nadležnih dati rezultate. Nažalost, prevarili smo se. Uzalud nam propisi, saobraćajna policija, oštrije sankcije, kad nikad ne krećemo od sebe. U zemljama Evrope rade drugačije – oštrije mjere, bolja saobraćajna kultura, bezbjednija vozila…

Zar nije dosta?

Cistijerna u Moraci 2001. Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviBilo kako bilo, krajnje je vrijeme da nam saobraćajne nesreće u kojima mnogi gube živote ili postaju vječiti invalidi jednom za svagda posluže kao opomena. Najvažnije je energično preventivno djelovati. U protivnom, crne hronike će nam biti još crnje, a mermernih ploča pored puteva biti još više.

Zato – ne brže od života…

Od 2000. poginulo – 1.109 lica

GRLO ostaci autobusa2 Ne bre od ivota: Platije (opet) uzimaju danak u krviPrema podacima Monstata, za 2012. u Crnoj Gori je bilo registrovano 197.826 drumskih motornih i priključnih vozila. Ako se tome doda da je dužina putne mreže u Crnoj Gori skoro 7.000 kilometara, da se na našim drumovima, naročito u ljetnjoj sezoni, kreće i veliki broj vozila sa stranim registarskim tablicama, onda i ovdje treba tražiti jednog od uzroka za sve učestalije saobraćajne nesreće.

Statistika je neumoljiva. Tako, na  primjer, na našim drumovima 1964. poginule su 32 osobe, 1990 – 140, 1991 – 139, 1998 – 174, 199 – 146, 2000 – 81, 2001 – 105, 2002 – 81, 2003 – 84, 2004 – 91, 2005 – 95, 2006 – 85, 2007 – 122, 2008 – 112, 2009 – 100, 2010 – 95, 2011 – 58. Dakle, samo za proteklih 12 godina ostali smo bez 1.109 žitelja.

MARKETING

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

POVEZANE VESTI

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Grad Prijepolje

Grad Prijepolje se nalazi u jugozapadnom delu Srbije na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
Pročitaj više

Most sultana Mehmeda Fatiha

Prvi pomeni mosta na Limu datiraju kada i o Prijepolju, jer se sa njegove lijeve obale morao preći most pa doći u Prijepolje.
Pročitaj više

Kanjon Mileševke

Klisure reka Lima i Mileševke, koja se uliva u Lim kod Prijepolja, nalaze se u jugozapadnoj Srbiji.
Pročitaj više

Kompleks “Boško Buha”

Memorijalni kompleks „Boško Buha“ se nalazi u selu Jabuka, kod Prijepolja i posvećen je pionirima i omladincima.
Pročitaj više

Reka Lim

Reka Lim Prijepolje jedna od najlepših reka Srbije. Izvire iz Plavskog jezera i teče dužinom od 174 kilometra.
Pročitaj više

Park narodnih heroja

Park pored reke Mileševke u Vakufu, nazvan je Park narodnih heroja jer je u njemu postavljena bista četvorice heroja.
Pročitaj više

Rimska nekropola Kolovrat

Kolovrat je naselje i nekropola na ušću Seljašnice u Lim, kod današnjeg Prijepolja, Srbija.
Pročitaj više

Istorija Prijepolja

Na prostoru Prijepolja postoje ostaci ljudskog stanovanja još iz praistorijskog oba pa sve do današnjih dana.
Pročitaj više

Kulturno istorijski spomenici

Ibrahim – pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju. Prvi put se pominje u „Putopisu“ Evlije Čelebije.
Pročitaj više

Sahat Kula

Sahat-kula u Prijepolju je izgrađena u 16. veku. Prepoznatljiva je kao jedan od simbola Prijepolja.
Pročitaj više

Aco Pejović

Aco Pejović (Prijepolje, 18. april 1972) je pop pevač. Odrastao je u malom naselju Kolovrat sa braćom Predragom i Radojicom. Priznao je da su poput mnogih dečaka bili nestašni i da su svako leto čekali da se kupaju na Limu i prave brane.
Pročitaj više

Manastir Mileševa

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci.
Pročitaj više

Ibrahim – pašina džamija

Ibrahim-pašina džamija je najstarija džamija u Prijepolju, prvi put se pominje u Putopisu Evlije Čelebije iz 1664. godine.
Pročitaj više

Sopotnica

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, nedaleko od Prijepolja, na planini Jadovnik.
Pročitaj više

Kuća Jusufagića

Kuća Jusufagića predstavlja tipičnu begovsku kuću ovih prostora. Građena je na brežuljku iznad centra grada.
Pročitaj više

Stećci u Hrtima

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čija su nadgrobna obeležja.
Pročitaj više

Dženan Lončarević

Dženan Lončarević (Prijepolje, 10. april 1975) je pop pevač. Muzičku karijeru započeo je po lokalnim kafićima i klubovima, a javnost ga je upoznala kada su snimci njegovih nastupa počeli da se šire po internetu.
Pročitaj više

Vlade Divac

Vlade Divac (Prijepolje, 3. februar 1968) je proslavljeni bivši jugoslovenski i srpski košarkaš. Od 2009. godine je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije. Vlade Divac je trenirao košarku od malena u rodnom Prijepolju.
Pročitaj više

Nemanja Petrić

Nemanja Petrić (Prijepolje, 28. jul 1987) je srpski odbojkaš. Visok je 202 cm i igra na poziciji primača servisa u ruskoj ekipi Belogorje. Početak Petrićeve profesionalne karijere usko je povezan sa Igorom Kolakovićem.
Pročitaj više

Nadir Dacić

Nadir Dacić (Prijepolje, 4. januar 1969) iz Cetanovića, od oca Hafiza i majke Safe, rođene Batkić. U rodnome mjestu završio je osnovnu školu, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru.
Pročitaj više
MARKETING

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2024. Sva prava zadržana.