Ne može da prođe predlog opozicije

Prvi dan zasedanje, koje je počelo u sredu, obeležio je predlog nekoliko odbornika opozicije (BDZ i DPS) da se na dnevni red sednice uvrsti Deklaracija kojom bi Skupština opštine Prijepolje dala podršku politici Vlade Srbije vezanu za briselski sporazum, odnosno politici koja vodi putem evropskih integracija i pristupanja Evropskoj uniji. Time bi, glasilo je obrazloženje odbornice BDZ Sabire Hadžiavdić, Skupština opštine Prijepolje jasno dala do znanja „retrogradnim snagama i silama mraka koje deluju i u prijepoljskoj opštini“ šta je interes građana. Deklaracijom bi se „poslala poruka onim političkim opcijama koje prikupljaju potpise ovih dana protiv briselskog sporazuma da je ta politika poražena i da je Srbiji mesto u ujedinjenoj Evropi“. I Zulkefil Sadović (DPS) je imao sličan predlog smatrajući da je jasno deklarisanje prijepoljske Skupštine opštine prema politici Vlade Srbije dobra i neophodna poruka jer se ova opština nalazi na medijskoj ali i svakoj drugoj margini.

Međutim, kao što to obično biva sa gotovo svim, tako je i ovaj predlog opozicije ostao bez većine, što je izazvalo dodatne komentare odbornika. Odbornik Sadović je pitao odbornike skupštinske većine da li je njihovo ponašanje u skladu sa zakletvom da će raditi u interesu građana jer „odbijanjem da se izglasa Deklaracija može značiti da su fotelje koje drže uvezane koalicione partnere značajnije od interesa građana“. Opozicioni odbornici su ukazali da je predlog Deklaracije o briselskom sporazumu bilo neophodno staviti na dnevni red sednice jer konkretnu političku akciju u opštini vodi DSS koja prikuplja potpise da ospori ovaj sporazum, a predstavnici te stranke su u koalicionoj vlasti, odnosno predsednik Skupštine opštine je i lokalni lider te stranke. Postavaljeno je i pitanje kako to odbornici SDA i SDP odbijaju čak da se Deklaracija kao podrška politici Vlade Srbije stavi samo kao predlog na dnevni red kako bi se izjasnili, a istovremeno ministri, koji su lideri tih stranaka, sede u toj istoj Vladi Srbiji.

– Kakvu mi to poruku šaljemo Beogradu, glasilo je pitanje opozicije, a odbornica Hadžiavdić je upotrebila i termin „politička šizofrenija“ za ponašanje odbornika SDA i SDP pitajući ih kako će svoje odbijanje Deklaracije kao podrške politici Vlade Srbije objasniti svojim ministrima u istoj toj Vladi. Ovakva kvalifikacija izazvala je nezadovoljstvo, pa je odbornica SDP Amina Solaković upozorila da se „nekvalifikovano“ ne koristi „psihološki termin“, na šta je reagovala ponovo odbornica Hadžiavdić pojasnivši da je ovde reč o „političkoj šizofreniji“ a ne o „psihijatrijskom pojmu“ , odnosno da je u pitanju očigledan politički rascep u sprovođenju političkih ciljeva.

U senci ovakvih političkih tumačenja ostao je izveštaj o ostvarivanju strategije održivog razvoja za prošlu godinu, a odbornici opozicije su iskortistili da pitaju zašto izveštaj nije pratio i akcioni plan za ovu godinu i kada će on biti pred Skupštinom opštine ako nije za pola pola godine, iako je to neophodan dokument kod apliciranja za sve projekte. Prvog dan osme sednice Skupštine opštine odbornici su se bavili nekim od vitalnih lokalnih problema među kojima su ozbiljni problemi taksi prevoznika čiji je broj premašio 260 registrovanih, a koji nemaju adekvatno stajalište, niti parking prostor. Međutim, javnih parkinga u Prijepolju generalno nema, odnosno, to je već nekoliko godina jedan od najozbiljnijih lokalnih problema čije se rešenje još ne nazire. Barem ne uskoro.

Rast zaposlenosti

Odbornici su bili veoma konstruktivni kad je reč o analizama realnog stanja u prijepoljskoj opštini, gde se beleži pomak u zapošljavanju jer je prvi put zabeležen rast zaposlenosti od 9,2 odsto, odnosnoprijepoljska opština je bila lider u Srbiji u izdvajaju budžetskih sredstava za podsticaj zapošljavanja, što se nastavlja i u ovoj godini. Uložena sredstva u realizaciju projekata svakako jesu značajna, alisu nedovoljna da bi Prijepolju obezbedila izlazak iz turobne zone „devastiranih opština“ . Nema ulaganja u privredu, nema novih privrednih kapaciteta i dalje se akcenat stavlja na lokalne privrednike koji se mahom bave uslužnim delatnostima iako Prijepolje ima resurse, posebno kad jer reč o prerađivačkoj industriji, moglo se čuti na sednici SO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.