Nedostaje 450 lekara

ZDRAVSTVENIM ustanovama u Srbiji trenutno nedostaje najmanje 450 lekara i 1.000 medicinskih sestara, ali se još ne zna koliko će radnih mesta biti popunjeno. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je da će posao u zdravstvu dobiti oko 1.000 ljudi i da će prednost imati oni koji su već angažovani u ustanovama na određeno vreme.

U Ministarstvu zdravlja „Novostima“ je u sredu potvrđeno da je kadrovski plan na kojem se dugo radilo završen i sada se šalje zdravstvenim ustanovama:

– Za svaku ustanovu ograničen je broj radnih mesta. Prema tim normativima, neke ustanove bi trebalo da imaju više zaposlenih nego sada, a neke manje. To znači da će neke od njih moći da zaposle još kadra, a one koje imaju višak mogu da pokušaju da problem reše tako što bi lokalne samouprave na sebe preuzele obezbeđivanje plata za jedan broj zaposlenih u zdravstvu.

U više zdravstvenih ustanova u sredu nam je rečeno da još ne znaju šta im „sleduje“ prema novom planu.

– Kod nas je situacija dosta specifična, radimo u više zgrada, i nedostaje nam kadra, ali prema normativima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, taj manjak iznosi svega 20 lekara – kaže za „Novosti“ prof. dr Radisav Šćepanović, direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“. – Nama je, međutim, prethodnih godina, najviše zbog prirodnog odliva, otišlo oko 80 ljudi, a nismo dobili odobrenje da ta mesta popunimo. Uveren sam da će normativi, ipak, morati da se menjaju, jer sada je odlučujući kriterijum za broj zaposlenih broj postelja, a ne ukupan obim posla. Mi smo, recimo, u hirurškoj postelji za godinu dana imali 180 pacijenata, dok je normativ 30, a nije isto da li jedan leži na odeljenju tri meseca, ili se u toj postelji za tri meseca promeni njih 90.

Dr Zlatibor Lončar, pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije, kaže da toj ustanovi u ovom trenutku nedostaje najmanje 80 lekara i 200 medicinskih sestara, koji bi radili na matičnim klinikama, ali i dežurali u Urgentnom centru:

– U Urgentnom centru, koji neprestano radi, zaposleno je 1.300 lekara, medicinskih sestara i drugog osoblja, a podaci pokazuju da njihovu pomoć dnevno zatraži između 800 i 1.000 ljudi.

Medicinskim centrima najviše nedostaju anesteziolozi, patolozi, radiolozi, što su, inače, deficitarne specijalizacije u većini zdravstvenih sistema. Ima, međutim, ustanova koje bi htele da zaposle i mlade lekare bez specijalizacije.

– Nama su potrebni mladi lekari, a samo u Prijepolju, koje je mali grad, na birou posao trenutno čeka 24 doktora medicine – kaže za „Novosti“ dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice. – Ako bismo danas zaposlili nekoga od njih, on bi tek za dve godine mogao da se nada specijalizaciji. Mi bismo, recimo, kadrovski morali da ojačamo anesteziju, ali nam praktično fali svih profila od spremačice do lekara. Najveći problem su stomatologija i informatika.

Posle završetka novog kadrovskog plana, poslu u zdravstvu nada se za 60 lekara i 100 medicinskih sestara, koje je grad Beograd u aprilu prošle godine zaposlio na određeno vreme u beogradskim domovima zdravlja i četiri klinička centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici.

Podeli vest:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Istražite Prijepolje

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.