Недостатак средстава за живот највећи проблем старијих жена у Србији

Резултати истраживања указују да тек 17 одсто испитаница сматра да су им месечни приходи довољни да задовоље потребе, а чак 45 одсто наводи да им недостаје још много средстава. Четвртина их  наводи да у последњих месец дана није могло да плати комуналне трошкове,  осам одсто да иако је било хладно, није имало грејање у последњих шест месеци због недостатка финансијских средстава. Њих шест одсто није имало шта да једе током целог дана, или  је јело само једну врсту хране.

О лошем финансијском положају жена говори и податак да тек 13 одсто испитаница може да уштеди сваког месеца нека финансијска средства, а 44 одсто наводи да им је потребна материјална подршка од стране државе.

Жене имају пензију у просечном износу од око 23.000 динара, док мушкарци имају веће пензије од жена за око 17 одсто. На актуелне разлике у пензијама указује и податак да је просечна пензија жена које су 2016. године стекле то право, износила 18 и по хиљада динара, а просечна пензија мушкараца 22 хиљаде динара, што је разлика од 20 одсто.

И Србија се налази пред изазовом демографског старења.   Животни век је продужен, па данас у Србији живи дупло више особа старијих од 85 година него пре само пет година.

The post Недостатак средстава за живот највећи проблем старијих жена у Србији appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni Застава дугиних боја носи поруку мира – ескалација хомофобије у Тутину

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.