Неплаћени рад на плећима жена

Неравноправна расподела времена, значајно урушава квалитет живота великог броја жена. Време које се троши на рад у домаћинству и нези има велики утицај на могућности запошљавања жена, економску независност и учествовање у слободним активностима.

Иако је ситуација мало боља у земљама Европске уније него у Србији, једно им је заједничко: без обзира на то да ли су запослене или не, жене, у односу на мушкарце, више времена раде у кући, а мање времена проводе на плаћеним пословима. За запослене жене, рад у кући постаје друга смена.

Жене, без обзира на степен образовања, више раде у укупним пословима од мушкараца. Што су образованије, више времена проводе на плаћеним посло-вима, као и мушкарци. Без обзира на образовање, на кућним пословима жене проводе око четири и по сата, а мушкарци око два сата. Ово су подаци објављени у публикацији Жене и мушкарци у Републици Србији из 2017. године.

У извештају Индекса за родну равноправност у Србији за 2016. годину стоји да 68 одсто жена и око 11 одсто мушкараца кува или обавља послове у домаћинству сваког дана. Када је у питању брига о старијима, деци и члановима породице са инвалидитетом, родни јаз је нешто мањи, мада и даље веома изражен, јер међу женама старим 18 и више година око 40 одсто свакодневно обавља ове активности, а међу мушкарцима тек 30 одсто.

Удео оних који обављају добровољне или хуманитарне активности није велики али је већи међу женама него мушкарцима (8,1% према 6,4%). Када су пак у питању активности доколице, спорта и културне активности, нешто је већи удео запослених мушкараца него запослених жена који се овим активностима баве дневно или неколико пута недељно.

У Индексу родне равноправности Европског института за родну равноправност за 2017. годину  наводи се да највише одговорности за бригу и друштвене активности мушкарци и жене деле у Шведској, Холандији и Данској, док је неједнака расподела времена између мушкараца и жена највише видљива у Словачкој, Грчкој и Бугарској.

Само сваки трећи мушкарац у ЕУ свакодневно се бави кувањем и кућним пословима, у поређењу са скоро осам од 10 жена. У поређењу са Србијом, где у овим пословима учествује тек 11 одсто мушкараца, ситуација је мало боља у земљама ЕУ: 34 одсто мушкараца се бави кувањем и кућним пословима.

У готово свим државама чланицама мушкарци чешће од жена учествују у спортским, културним или слободним активностима изван куће. Мушкарци су значајно више укључени у физичке аеробне активности, које чине важну компоненту здравог начина живота.

Европски  институт за родну  равноправност представиће у октобру ове године нови Индекс родне равноправности, а фокус ће бити стављен на равнотежу између пословног и приватног живота. Индекс ће истражити различите начине на које жене и мушкарци жонглирају између посла и личних обавеза, посебно када морају да брину о малој деци, старијим рођацима или члановима породице са инвалидитетом.

The post Неплаћени рад на плећима жена appeared first on ForumInfo.rs.

Forum Info

Grad Prijepolje

Sajt Grad Prijepolje (www.gradprijepolje.com) je sa preko 4.300 (unikatnih) poseta na dnevnom nivou (32.000 pregleda dnevno) ubedljivo najposećeniji informativni internet portal u Prijepolju i okolini, postoji od 2004. godine i svojom uređivačkom politikom uživa veliki kredibilitet kod posetioca.

Prethodni „Златарфест“ од четвртка у Новој Вароши нуди богат културно-забавни програм

Budite u toku

Grad Prijepolje © 2004-2023. Sva prava zadržana.